fbpx

Preventív tréning

Preventív szemlélet – mozgáskorrekció

 

A preventív szót egyre többször hallhatjuk emlegetni a mozgással kapcsolatos témákban.

A preventív szó értelemző kéziszótárban található jelentése a következő:

„preventív* [ë-ë v. e-e] melléknév -en [e] (régies írva: praeventiv is)

(választékos) Vmely bajt megelőző, elhárító <cselekvés, tevékenység>; óvó. Preventív intézkedés, oltás. || a. (régiesválasztékos) Előzetes.”

Forrás: https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-ertelmezo-szotara-1BE8B/p-44572/preventiv-46641/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0xFWF9MZXhpa29ub2tfMUJFOEIiXX0sICJxdWVyeSI6ICJwcmV2ZW50XHUwMGVkdiJ9

 

 

Azaz valamilyen lehetséges bajt megelőző, óvó cselekedet. A mozgás esetében ez többféle is lehet. Fájdalom, mozgásterjedelem beszűkülés, baleset, sérülés elkerülése például. De ide tartozhat, hogy szeretnénk elkerülni olyan nemkívánatos mozgásokat, mely akadályozza a sportfejlődésünket, teljesítményünket.

 

A mozgáskorrekciós tréningek egyik alapeleme is ez. Tehát, hogy a még ki nem alakult lehetségesen elforduló rossz mozgásokat, azaz nemkívánatos mozgásokat már eleve fel se vegyük. Óvjuk meg ezáltal a lehetséges károsodástól a mozgás szervrendszerünket.

 

Ha sokat ülünk munkánk, életmódunk miatt, előrevetíthetők mozgástartomány beszűkülések, gerinc problémák, stb. Ha nagyon nagy terhelést kap a szervezetünk munkánk, életmódunk, sportágunk hatására szintén előrevetíthetők bizonyos ártalmak kialakulása. Elébe menvén, helyes tréninggel, korrekcióval jó eséllyel ezek ki sem alakulnak, és egyenletes, egyensúlyban lévő fejlődés lesz elérhető.

 

A sérülések megelőzése is ezen témák közé tartozik. Azonban sokan ekkor arra gondolhatnak, hogy baleseteket lehet így megelőzni. Bizonyos értelemben ez is igaz, de azért nem teljesen. Ehhez ugyanis minimum teremtői hatalommal kéne bírnunk, mely nyilvánvalóan lehetetlen. Balesetet szakszerű korrekciós tréning ellenére is lehet szenvedni. Egy baleset mindig összetett körülmény, mint minden más is az életben, mozgásban. Tehát minden aspektusára képtelen egy tréning felkészíteni az adott sportolót. Megjósolni egy balesetet nem tudunk, azonban a preventív tréning jó esetben segíthet a lehető legoptimálisabb mértékben korrigálni a bajt annak bekövetkeztekor, illetve leginkább utána a gyógyulás idejét gyorsítani, rövidíteni tudja, sőt a felépülés mértékét szintén a lehető legközelebb tudja vinni az optimálishoz, talán az ideálishoz is.

 

Preventív tréning alatt tehát azt az előrelátó, felelősségteljes gondoskodást értjük saját testünk egészségét illetően, mellyel kiegyensúlyozott, fájdalommentes, rugalmas mozgást leszünk képesek biztosítani.

Prehabilitáció alatt már mozgás minták korrekciós tréningjét értjük. Egy később következő bejegyzésben erről is szó lesz.