fbpx

Flossing – kompressziós terápia a sportban

Flossing a sportban

 

A flossing technika rugalmas szalagok kompressziós technikáját jelenti adott testrészen, majd a felhelyezett szalaggal történő mozgásokat végzünk. A flossinggal hathatunk izmokra, ízületekre, kötőszövetre.

 

Felhasználási területe adott terapeuta kompetencia határától függően igen széleskörű lehet.

Sportrehabilitációs, és funkcionális tréningekben

 • teljesítmény optimalizálásra
 • kisebb sérülések, illetve fájdalmasabb mozgástartományok kezelésére
 • izom és kötőszöveti rendszer aktiválására
 • sportág specifikus gyakorlatokban koordináció javítására
 • szöveti állóképesség és metabolikus egyensúly javítására használjuk.

Működése:

A Flossing kb. 15 éves múltra tekint vissza, és egy a kompressziós terápiák közül, mely igen hatékony pár perces kompressziós munkájával. A kötőszöveti állomány egy folyadékkal teli tér, melyben az elhasznált pangó folyadék, anyagcsere végtermékekben feldúsul, és haszontalanná válik, de mozgás hiányában, vagy annak egyoldalúsága miatt megreked, így gyulladásokat okozhat, összenövésekhez vezethet. Mindezen folyamatok fájdalommal, mozgásbeszűküléssel járnak, mellyel egy ördögi kör veszi kezdetét, a pihentetés miatt újabb pangás, gyulladás, összenövés keletkezhet.

A szalag felhelyezésével a folyadékközeg gyors kipréselését érhetjük el, majd a szalag gyors eltávolításával a friss vér és nyirok beáramlását ösztönözzük, mely jobb keringéshez vezet, ami a gyorsabb gyógyulást hozza magával. A gyógyulási folyamattal a fájdalom csillapodik a mozgástartomány, funkció nő.

Sportban és a hétköznapi életünkben

is sokszor alakulnak ki kisebb-nagyobb fájdalmas területek, sérülések. Egyik hatékony megoldását jelentheti a Floss szalaggal történő mozgásterápia.

Sportolók részére a myofasciális rendszer karbantartására az SMR henger alkalmazásához hasonlóan szinte alap technikaként is tekinthetünk.

Célja:

A mozgásszervrendszerben olyan hatás, mellyel egy adott diszfunkció megoldását a szervezet saját regenerációs folyamatain keresztül érjük el. A hatást kompresszióval érjük el.

 • fájdalomcsillapítás – különösen ízületek esetében
 • mozgékonyság javítása
 • ROM – mozgástartomány növelés
 • gyorsabb regeneráció
 • duzzanatok és fasciális összetapadások csökkentése
 • általános teljesítőképesség növelése
 • izom épülésének és erősítésének segítése
 • koordináció javítása
 • jobb tápanyag és oxigén ellátás a szövetben
 • izmok, szalagok elaszticitásának növelése
 • szöveti vérellátás növelése

Hatásmechanizmusa

3 jelentős hatása az ún

 • szivacs effektus

Regeneráció gyorsítása, teljesítmény optimalizálása

Magas nyomás (kompresszió) és annak gyors megszüntetése hozza létre. A rugalmas floss szalag felhelyezésekor a területet elszorítjuk, így a szomszédos területen nyomástöbblet alakul ki. A nyomással az elhasználódott folyadékot a nyomás alá helyezett területen kiszorítjuk. A szalag levételekor a nyomástöbblet miatt a szomszédos területekről a kezelt terültre nagy erővel friss folyadék tud áramlani. A friss tápanyag és oxigéndús vér gyorsítja a helyreállító folyamatokat.

A mozgásbeszűkülést, fájdalmat a kötőszöveti rendszerben fellépő gyulladások kísérik, melyek a szövet rétegeinek összetapadásához vezet további mozgás korlátozást és fájdalmat létrehozva, a beáramló folyadék ezen összetapadásokat is képes felszakítani. – lásd kinetic resolve

 • subcutan irritáció

Fájdalom csillapítása

Ez a mechanizmus biztosítja a gyors fájdalomcsökkenést. A bőr alatti (subcutan) szövetekben rengeteg, mechanikai ingerre reagáló receptor található, a külső nyomás hatására ezeket aktiváljuk. Az így keletkezett inger rendkívül gyorsan halad végig az idegrendszeren, megelőzve a fájdalmat jelző receptorok jelzéseit.

Így a mozgást akadályozó fájdalom gátlásával a mozgás létrejöhet, mellyel csökkenthető az agy szimpatikus hatása, pozitív megerősítéshez vezet. Azaz „meggyőzhető” az idegrendszer a fájdalom elengedésére, és a mozgás szabadságának engedésére.

 • kinetic resolve

Mozgástartomány növelése

Izmok és kötőszövetek fájdalmas, mozgást beszűkítő folyamata lehet, ha a szövetek olyan plusz nem kívánatos kötéseket hoznak létre, melyek túlterhelik az adott területet, ezzel a mozgást is akadályozva. Inaktív életmóddal, vagy egyoldalú terheléssel alakulnak ki könnyen ezek az ún. crosslinkek, azaz kötések.

Egyszerű mechanikus elv alapján a beáramló folyadék a floss szalag eltávolítása után a kezelt területen ezeket a cross linkeket átszakítja, feloldja.

 

A hatás akkor működik, ha a különböző mechanizmusok a felhelyezési technikák és szalag kombinációk mellett mozgás történik.

A myofasciális kompresszió alkalmazásakor azonnali hatás lép fel.

 

Kiegészítő terápiás kezelései lehetnek a Kinesio tape és az FDM continium és cilinder disztorziónak kezelése is.

Azonban a legfontosabb terápia maga az életet és egészséget jelentő MOZGÁS!

Felhasznált irodalom: Marco Congia – Quastné Rigó Katalin: Flossing a terápiában és a sportban; Carla Stecco: Atlas des menschlichen Fasziensystems