fbpx

Pihenés, regeneráció, adaptáció

Pihenés, regeneráció

Ez a téma, ami talán a legfontosabb is lehetne az egészség 3 alappillére közül. De nem összetévesztendő a motiválatlansággal, esetleg lustasággal. A regeneráció belépési pontja  konkrétan egy megelőző teljesítmény, melynek adaptációjához van szükség a pihenésre.

A teljesítmények hátterében különböző szervek működése áll. A teljesítmények fokozásakor a szervek különböző regenerációs időtartamot igényelnek (Harsányi, Edzéstudomány, 2000). Az igény abból fakad, hogy egy teljesítményhez a szervek működése energiát emészt fel, amikor befejezzük az energia felemésztési folyamatot (például egy edzést), akkor indulnak be a szervezet ún. helyreállító folyamatai = regenerációs folyamatok. Ebben a folyamatban bonyolult biokémiai reakciók sorozat zajlik azért, hogy a teljesítőképességet az energia felhasználási szinthez igazítsa a szervezet úgy, hogy az ne veszélyeztesse a szervezet belső egyensúlyát, azaz egészséges maradjon.

 

Azaz egy jól adagolt edzés terhelés a megfelelő regenerációs protokollal teljesítőképesség növekedést ér el. Mikor? A regenerációs fázisban!

 

Azonban a túlterhelés nem képes adaptálódni úgy, ahogy „szeretnénk”, ott a helyreállító folyamatok olyan szinten sérülnek, hogy elképzelhető nem tudnak végbe menni, azaz a belső egyensúly nem képes helyreállni, egészség károsodás történik.

Egy személyes történet:

Az elmúlt másfél év sokakkal együtt komoly fejtörést okozott a hogyan tovább kérdésekben. Új vállalkozás, mely a legsúlyosabb és leghosszabb idejű (15 komplett hónap) tiltások sújtottak… Na itt légy okos Domokos… Egy segítő szakmában, mely szolgáltatás alapú, tehát még sokkal nehezebb elérésű, mint az azonnali fogyasztásra alkalmas termékek – hát feladta a leckét.

Mivel egyedül, önálló vállalkozásként újként voltam a piacon ez azt jelentette, hogy átlag napi 16 órát dolgoztam, volt amikor ennél még jóval többet is, melynek döntő része azzal zajlott hogy új területeket tanultam ki, azaz fejlesztettem magam folyamatosan. Igen ám, de hol maradt az adaptáció? Nehéz kérdés ugye? Hiszen adott egy élethelyzet, mely teljes mértékben sújtja az egész világot, irányítani nem tudom, de megélni pedig muszáj, mindenféle támogatás nélkül. Rengetegen találtuk szembe magunkat ezzel. Home officeban dolgozók sokszor jóval többet dolgoztak mint azelőtt, szolgáltatók próbálták menteni a menthetőt, és a nagy nyertesek, mint szállítók, online marketingesek stb. ugyan legalább honoráriumban elégedettek lehettek, de munkamennyiségben nyilván nem kérdés leterheltek lettek.

 

Az érdekesség az, hogy egyre többen fordultak hozzám támogatásért, egészségük fenntartásában, sportteljesítményük javításában, és bevallom sikereik olyan erőt adtak, mely folyamatosan képes volt ilyen leterheltség mellett is az úton maradni.

 

3 napra azonban elmentem pihenni, valós igazi szabadságként, ahol az én egészségem gyenge pontja fel is mondta a szolgálatot a hazatérés napján. Miért is történt ez? Egy kiváló pszichológiai írást olvastam erről, mely idegrendszeri oldalról közelítette meg a fent kifejtett szervi adaptációt. Jelezte az idegrendszerem, hogy bizony a 3 nap nem hogy nem elég regeneráció, hanem konkrétan már az egészségkárosító mechanizmusoké a fő szerep.

Közgazdász vagyok, és szeretem ezen a példán keresztül érzékeltetni ezt a tanítványaimmal:

A szervezetünk olyan mint egy bank. Miért? Mert a közgazdaságtan igazából pszichoanalitika elvein alapul pénzügyi, és gazdasági műveletek sorozata. A bank azért működőképes, mert modellezi az emberi test, természet adottságait.

Mire is gondolok? A bankból tudsz hitelt igényelni, azt fel tudod használni célorinetáltan, vagy szabadon. Mindkettőért kamatot fizetsz, de előbbiért kevesebbet. Ennek oka, hogy a célorientált hitel felhasználása tervezett, kiszámítható, azaz biztonságosnak ítélt a szervezet (bank) számára, így is fizetünk a használatért, de meg is kapjuk a teljesítményt, és a következőleg már jobb minősítésbe kerülünk, alacsonyabb lesz az adaptációs költség 😉.

 

A szabad felhasználás drágább, hiszen nem biztos, nem rendszeres, nagyobb a veszteség, sérülés esélye, hirtelen fellángolás jó nagy terhelés, aztán a nagy semmi, hiszen nem képes az adaptációra a szervezet. De ugye be is tudsz tenni a bankba megtakarításként, melyre pedig a bank fizet kamatot. Érdekes, hogy ez mindig alacsonyabb mint a hitel kamata. De mégis a minősítésben óriási tényezőként szerepel, a következő hiteledhez óriási előnyt jelent ha van megtakarításod. Érdekes nem?

Tehát ha egészséges, és folyamatos, tervezett terhelésben van a szervezeted, akkor amikor hitelre van szükséged is könnyebben jutsz ahhoz hozzá. De nem a végtelenségig, hisz a kamatok ketyegnek, tehát ha halmozod a hitel felvételt, könnyen átbuksz a rosszabb minősítési kategóriába.

Mi a tanulság az én személyes történetemben?

Az hogy egy nagyobb hiteligényű időszakban nem a folyamatosan egyforma, és kiégést, túlterhelést hozó munkamorál a kielégítő, hanem mozgással, helyes táplálkozással és megfelelő aktív regenerációs protokollal minden nap (!) rutinszerűen tudjak bánni. Ismerem ezt – eddig mindig így végeztem, ez a világot megrengető helyzet azonban eltérített erről az útról, melyért súlyos kamatot fizettem, és most a rosszabb minősítésből igyekszem kilábalni, megtakarításokat igyekszem elhelyezni.

Mit javaslok Neked? Csupán ugyanezt! Ne haragudj magadra azért ha nem sikerült eddig, nincs értelme. Kezdj el megtakarítást gyártani. Hogyan? Gyere el, megtanítom, és egy támogató közösségben jelzünk is egymásnak ha valamelyikünk ilyen extrém helyzetekben letérne az útról!

Csatlakozz privát Facebook csoportunkhoz, ahol kisvideókon keresztül segítelek a helyes mozgásokhoz : https://www.facebook.com/groups/509447526851707

Mindennapokba beépíthető mozgásprogramok a honlapról:

TripleX komplex gerinctréning program – 15 hetes, mely felszámolja a krónikus fájdalmakat és egy életen keresztül használható igazi aktív regenerációs protokollba is illeszthető (mobilizációs blokk), de teljesítményt is optimalizál (stabilizáló blokk), és fejleszt (komplexek blokk).

Fitmummy szülés utáni regenerációs program – a különleges élethelyzetnek megfelelő biztonságos mozgásprogram

Funkcionális edzések, gerincedzések a mindennapi energiáért, teljesítményért havi elérésű videótárban

Személyes, vagy élő on-line tréningekre az Időpontfoglalóban tudsz jelentkezni!