fbpx

BCAtraining sportrehabilitációs komplett program

Új év közeleg, és mint ilyenkor mindig az újévi fogadalmak, és az azokkal foglalkozó tanácsok tömkelege jelenik meg. Az életmóddal kapcsolatos fogadalmak, és tanácsok száma is ugrásszerűen nő ekkor természetes jelenségként. Ez rendjén is van úgy gondolom, azonban pár hét múlva majd jönnek a cikkek, mindenféle megközelítésű statisztikai adattal, hogy mennyire is nem sikerül ezeket betartani. Jönnek már nyáron a vicces mémek, hogy majd télre sikerül, télen, hogy majd nyárra sikerül és így tovább. Pedig annyira nem is vicces az, hogy:

A mozgásszervi megbetegedések az előkelő harmadik helyet foglalják el a szív-, és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések után. Mindháromra jellemző, hogy az életmódunk, a külső és testünkben lévő belső környezeti hatások felborulása hat negatívan egészségünkre, olyannyira, hogy azok generációkat átívelve öröklődhetnek az életmód mintákkal, illetve sajnos akár a DNS módosulás útján is viszonylag hamar.

Nem célom ijesztgetni, és tönkretenni az ünnepi hangulatot így a két ünnep között. Képes vagy felelős döntést hozni, és igen abba az is beleférhet, hogy nem mindig a tökéletesnek vélt utat választod, hanem letérsz az ösvényről akkor is, ha tudod, az nem vezet sehová, és a visszatérés nehezebb lesz, mint a kitekintés. Nem gondolom, hogy megenni a nagyi bejglijét halálos bűn lenne, sőt!

Akkor tudsz igazán felelős döntést hozni bármiben, így az életmód típusú témákban is, ha tisztában vagy a döntések lehetséges kimeneteleivel, következményeivel. Ehhez tudás kell. Tehát ha neked célod az energikus, nem depressziós, hanem kreatív mindennapok például, akkor tudnod kell, hogyan lenne jó átalakítanod a napi rutinodat, hogy legyen időd, és energiád mindarra, amit szeretsz.

Alakformálás vagy tudatformálás amire szükséged lehet ahhoz, hogy valóban elégedett legyél a mozgásprogramoddal?

A sikeres programok alapja a tudás megszerzése arról, hogyan is válik sikerré az, amit csinálsz a program folyamán. A tudás pedig rutinná alakítva olyan automatizmust alakít ki szervezeted szintjén, hogy ha valami el is térít az útról, oda visszatérni már nem lesz riasztó áldozatokkal járó szenvedés, hanem egyszerűen csinálod, ami a rutinod. Tehát ha tudod hogyan és mit kell tenned ahhoz, hogy mozgásaid rendezettek legyenek, megfelelő mértékű terhelést kapj, és kellő időben történjen a terhelés, akkor az alakod automatikusan formálódni fog, mivel egyszerűen nincs más választása. Az agyad irányítja a szervezet folyamatait, így elsősorban az idegrendszeredre kell hatást gyakorolnod, a többi szinte mondhatni csak következményes mellékhatás 😉

Amire szükséged van az a megértés. Megértése a szervezeted működési alapelveinek, a rendezett mozgás fontosságának, az ízületek megfelelő terhelésének, a légzés pontosságának és mértékének, melyekkel teljesítményed optimalizálódik, hormon és immunrendszered koordináltan hangolódik. Elmúlhatnak a fájdalmak, fejfájások, enerváltság, és nyilván harmonizálódik végül a testösszetétel is.

Most, hogy ezt már tudod, a felelős döntés innen már a Tiéd!

Olyan programot választasz, ahol következetesen, és fokozatosan felépített rendszerszemléletet kapsz, olyan háttér támogatással, mely mindig visszanézhető, ellenőrizhető, gyakorolható és olyan plusz technikákat tanulsz, mely gyors segítségként alkalmazhatsz, vagy csinálod az eddig nem bevált, vagy még csak el sem kezdett fogadalmaidat.

A hirtelen megkezdett mozgásprogramok hátránya:

általában a következetlenül nagy terhelés, a nem testreszabott gyakorlatanyag, a hibás mozgások kontrollálatlan mivolta, és az ebből adódó sérülések, problémák megoldási javaslatainak teljes hiánya. Természetes, hogy sikertelenségre van ítélve, annak ellenére, hogy a mozgás jó, hogy az a mozgásforma is jó lehet, amit képvisel az így megkezdett program, azonban szakmai következetesség nélkül minden elvész.

A hirtelen megkezdett programok rövid időn belül kifúlnak sajnos, aztán még lelkiismereti alapon 3 hetente egy-egy órától várod a hatást, és nyugtatod magad, hogy te mindent megtettél. Ugye azért te is érzed, hogy a rendszertelen egyben következetlen is, azaz semmi értelme.

Következetesség:

A WHO – egészségügyi világszervezet, ajánlása alapján heti minimum 150 perc közepes intenzitású következetes mozgásterhelésre van szüksége egy egészséges szervezetnek a mindennapi minimum fél órás alacsony intenzitású átmozgatás mellett. Ha te magas intenzitású programokat is végzel, akkor ez módosul valamelyest, de meg fogsz lepődni, mert nem annyit mint gondolnád, a napi átmozgatás ugyanúgy marad, csak annak is specializálttá kell válnia, a közepes intenzitás mértéke ugyan csökken de a regenerációs technikáké nő.

Ha bármilyen okon kihagytál egy időszakot mozgásprogramodban, sportodban, lehet az betegség, sérülés, munka vagy éppen egy csodás gyermek vállalás miatt, lépj tudatosan és következetesen olyan mozgásprogramba, mely visszaintegrál sportágadba, ha ez a célod, vagy kezdd el hatékonyan felépíteni mozgásprogramod, és válaszd a funkcionális sportprogramot!

Keress fel egy 45 perces telefonos konzultációra, ahol segítek problémáid és céljaid összehangolásában, ami mozgásaidat, sportodat, életmódodat hatékony és nem kártékony irányba állítja!

Boldog, kiegyensúlyozott, magabiztosan és tudással felvértezett új esztendőt kívánok!