fbpx

Az ízületek királya: a CSÍPŐ

Ízületeink királya a csípőízület. Rajta múlik az erő, a dinamika, és a mozgások pontosságának kivitelezési képessége is nagy részben. Ezzel együtt a leggyakoribb csípő ízületünk „kopása”, és vele együtt járó fájdalmak, kellemetlenségek.
SPORTOLÓKÉNT GYAKRAN TALÁLKOZHATSZ MOZGÁSLÁNCAIDBAN OLYAN HIÁNYBAN, MELY PONTATLANSÁGOT OKOZ, VAGY ÉPP NEM ELÉG GYORS REAKCIÓT, HIÁNYOS ERŐÁTVITELT. GONDOLTÁL VALAHA ARRA, HOGY A CSÍPŐTŐL INDULVA KERESS TÁMOGATÁST A MEGOLDÁS FELÉ VEZETŐ ÚTON?
Valószínű, hogy igen, de mégis maradnak hiányok, mert lehet nem a megfelelő szemlélettel nézed a csípő ízület szerepét. Nagyon sokoldalú, és nem csak a nagy mozgástartománya miatt, hanem szerepe miatt az összes mozgásláncban. Mint mindent, ezt az ízületet sem nézzük soha önmagában, de vezető szerepet kap a fókuszban akkor is, ha épp nem jelez problémát, de van derék, vagy épp térd fájdalmad, sérülésed, éppenséggel. Vagy egyszerűen valahogy reakcióid lassabbak az igényelthez képest, mozgásokban pontatlanságot fedezel fel.
MUNKÁD MEGHATÁROZOTT POZÍCIÓBAN TÖLTÖD EGÉSZ NAP? ÜLSZ, VAGY ÉPP ÁLLSZ SOKAT? LEHET, HOGY AZ ERŐ GENERÁLÁSA EGYSZERŰEN NEM TÖRTÉNIK MEG?
A csípőd egyik fő feladata elvész, és tested igyekszik a sokat egy pozícióban töltött testhelyzethez alkalmazkodva a csípő körüli területeket feszesen tartani, hogy minél biztosabb legyél abban az egy tartásban. Aztán ha épp hobbi sportoló vagy emellett ne csodálkozz, a nagyobb és összetettebb mozgások létrehozásában létrejött pontatlanság, hiány, esetleg fájdalom esetén.
Tudásmorzsa:
🧍‍♂A kétlábon járással a csípőízületünk erőgenerátor szerepe az alsó és felső testfél között alakult ki, továbbá a testtömegközéppont stabilitásának segít az önmaga mobilitásával.
🤸Azaz mozgékonysága révén a sokirányú, vektorú mozgásokat létrehozza, vagy közvetíti, míg a törzs stabilan tudja azt követni.
🏃Amennyiben mobilitásában bármi oknál fogva hiány keletkezik a rendszer megfordul, és stabilitásából veszít a „core”, azaz a törzs hasi-derék tájéka.
🟢Hiány keletkezhet alap probléma okán, mint veleszületett csípőficam, vagy egyes genetikai kórképek, mint a Perthes-kór, az életkorunk előrehaladtával pedig egyszerűen a többet használtuk, tehát többet tudott kopni elv mentén szintén tipikusnak tekinthetőek az elváltozások. Azonban egyik esetben sem mindegy mennyire, illetve hogy azok okoznak e panaszt.
🟢Kutatások megfigyelték, hogy a csípőízület pont annak okán, hogy erőgenerátor szerepű, a leggyakrabban mutat ízületi elváltozást, degenerációt, azonban korántsem okoz mindez panaszt mindenkinek. Nagy arányban akár egész riasztó is lehet egy képalkotó diagnosztikai eszközön látott elváltozás, míg igazából viselőjének ez nem okoz semmit panaszt, azonban mindez fordítva is előfordul. És persze nyilván a látott, és érzett elváltozás mértéke lehet arányos is. De miért vannak ekkora eltérések?
🟢Az eltérések az érzékelésben egyértelműen idegrendszeri okokra vezethető azonban itt már elég erőteljesen egyéni a differenciálás. Fájdalom tünet az agyban alakul ki, nem az elváltozás helyén, bár nyilván oda vetítve érzékeljük, függ a sérülés mértékétől nyilván, de függ az adott helyzet súlyosságától például egy hirtelen fellépő nagyerejű behatás mindig erőteljesebb jelet küld váratlan veszély mivolta miatt. A kopások nem ebbe a kategóriába tartoznak, így az idegrendszer úgymond szépen hozzászokik a használatból eredő elváltozáshoz, ahhoz automatizálja az izomtónusokat stb, és ameddig csak lehet fenntartja azt. Itt már tényleg rendkívül egyéni kinek mikor lesz elég az elég.
☝️Tehát mi lenne igazán fontos, nyilván mint mindig most is a tudatosság, és érzékelés fejlesztés lesz a megfejtés.
🦴🦴🦴A képeken egyébként egy kirándulásunkon talált, feltehetően őz hátsó végtag medencéből csípő és ülőcsont egy része, combcsont és a sípcsont látható.
✔Na például egy ilyen alkalom is rögtön a tanulásé, a kisfiammal majd 30 percet töltöttünk a csípő és térdízület „elemzésén”, és a mozgások modellezésén. Az ilyen játékos tanulások éppúgy segítik a megértést és tudást, tudatosság kialakulását. Tehát igen sokkal szélesebb látókörrel nézve is tudod magadat is fejleszteni.
✔Rengeteg modellezést, játékot végzünk a programokban is, pontosan ezért. Na azért nem cipelek be halott állatok csontjait minden alkalommal, nem kell megijedni, de Kicsi Csonti barátom, és egyéb demonstratív eszközök, és modellek mindennapos társaink 😉 😉.
🟢Nézd meg a medencén található ízületi vápát, azt a gyűrűszerű képződményt melybe a combcsont feje szépen illeszkedve tud forogni. A mi csípőnk, és medencénk már nem épp így néz ki, hiszen funkciója módosult a négylábon álló, járó állatokéhoz képest. A csontos képlet alakja, mélysége is változott, és ami itt nem látszik a lágyszövetek, szalagok, az rostos ízvápa pedig nagyon fejlett és biztonságos erőátvitelre adott lehetőséget.
🏇🏇🏇Lovasok talán még jobban érzékelik, hiszen sporttársuk ezzel a csípőhelyzettel nagyjából hasonlóval rendelkeznek, mint itt a képeken. Az erőgenerátor szerep náluk is a csípő, így ha azt aktiválni akarjuk mi sem egyszerűbb mint a mi erőgenerátorunkkal hatni rá. A központi átvitel szerep a miénk, így mozgékony, és jól érzékeléssel megáldott csípővel könnyen tudjuk sportmozgásainkat létrehozni.
👉👉👉Tehát a cél nem más, mint a funkció aktiválása, az eltérések érzékelése, és a korrekciók időben történő kivitelezése. Mindez megtanulható!
BCAtraining sportrehabilitációs – edukatív tréning

BCAtraining szolgáltatási területei VÁLTOZTAK

PEST: 1141, Budapest, Zugló, Mogyoródi út 169/a Sebaj Fejlesztőközpont

BUDA: 1112, Budapest, Villányi út 22/a Mozgásszervi és ultrahang rendelő

Szolgáltatások:

Kizárólag egyéni tréningek és kezelések:

Komplex mozgásszervi állapotfelmérés

Sportrehabilitációs tréning és kezelések- Hinging rider lovas sportmozgáskorrekciós tréning is

Medical fitnesz tréningek és kezelések (megváltozott egészségi állapotúak speciális edzésprogramja és kezelései)

Fascia tréningek és kezelések

Fitmummy tréningek és kezelések (pre- és postnatális program)

TripleX tréningek és kezelések (gerinc program)

Onkológiai betegek masszázs és mozgásprogramja

On-line videótáras tréningek, és on-line egyéni tréningek továbbra is változatlanul elérhetők, illetve programba illeszthetők.

A BCAtraining sportrehabilitációs és funkcionális tréning központ a Budapest, XIII. kerületben bezárt, kizárólag székhelyként maradt fent az ingatlan, így kérem ott ne keressék termeinket, szolgáltatásainkat!

A Honlapunk az új helyzethez igazítottan átalakítás alá fog kerülni, addig is türelmét köszönjük!

Töretlenül várom egészségét öntudatosan karbantartani kívánó klienseimet az új szolgáltatási területeken!

Király-Zellei Rita

A BCAtraining sportrehabilitációs trénere