fbpx
Mi is a fascia?

Mi is a fascia?

Latin eredetű szó, burkot jelent, mely a kötőszövet megfelelője az emberi testre értelmezve.

A disztorzió deformálódást jelent, míg a modell a vizsgálati módra utal.

A fasciák az egész testet behálózó kötőszövetes kapcsolódások. Felszínes fasciák közvetlenül a bőr alatt megtalálhatók már, mely kapcsolatban van az erekkel, idegekkel, nyirokerekkel, illetve a bőr alatti zsírszövettel. A mélyebb rétegekben található fascia burkokat képez az izmokon, az izomrostokon és általa képesek egymáson csúszni az izmok mozgás létrejöttekor, továbbá ugyanígy burkot képez a belső szerveken, ereken, idegeken is a fascia. Fő célja tehát, hogy burkával védelmet, stabilitást biztosítson, illetve a különböző képletek egymáshoz való viszonyát szabályozza, rugalmasságot, mobilitást biztosítva.

A fasciák felelnek a szervek könnyed működéséért. Testünket 3D-ben behálózzák, mindent mindennel összekötnek kis túlzással. Összeköttetés minősége tehát meghatározó a szervek, és mozgásban résztvevő képletek (izmok, inak, szalagok, csontok, ízületi tokok, stb.) működésében. Ha az összeköttetés merev, kiszáradt, sérült, korlátozza az összeköttetésben álló képletek működését és fájdalmat is generálhat.

A fasciák típusait kollagén tartalmuk alapján is sorolhatjuk, ilyen értelmezésben – és ez az FDM értelmezése – az inak, szalagok, szeptumok, tokok, és kötőszövetes pólyák is fasciák.

FDM definíciója:

FDM definíciója:

„Az FDM egy anatómiai modell, melyben sérüléseket vagy más kórképeket a testbeszéd segítségével egy vagy több speciális fasciális disztorzióra vezethetünk vissza.”

Forrás: Stephen Typaldos, Clinical and Theoretical Application of the Fascia Distorsion Model within the Practice of Medicine and surgery, 4th Edition

Az FDM egy elméleti modell, mely az adott problémát vagy problémákat az egyén fájdalmát leíró testbeszédén keresztül, továbbá mozgás tesztekben végzett megfigyelések alapján térképezi fel, és ez alapján manuális kezelést – kezelés sorozatot hajt végre a probléma megszüntetésére a terapeuta.

Miből áll, hogy működik?

 • 1 Sejtek, rostok, receptorok

  A fasciák kollagén rostokból, fibrocitákból (sejtes elemek) és lenagyobb részt folyadékból állnak. Az alapállomány egy vizes oldat, melyben elektrolitok, cukor és fehérje molekulák találhatók ezáltal nyálkás, zselés állagot kölcsönözve a fasciának. A rostok a szakítószilárdságért felelnek. A rostok lehetnek nagyon erős, alig nyújtható típusúak, jól nyújthatók is, illetve egész laza, hálószerű összekötőrendszer is. A rostok irányultsága a húzóerőnek megfelelő, azaz arra rendeződnek amerre a feszültség fennáll. Ha kevesebb húzóerő, inkább nyomás alatt álló területről van szó, akkor rostok védelmező, stabilitást biztosító rendeződést vesznek fel, és ilyen területeken porc, illetve csontszövet alakul úgy, hogy az alapállományban nagy mennyiségű szervetlen só rakódik le. A fasciákban receptorok találhatók, melyek mozgás során mechanikus ingereket közvetítenek, fájdalom ingert is küldenek diszfunkció, sérülés esetén.

 • 2 Funkciói összefoglalva:

  Rögzít – ereket, idegeket rögzít pl. már az embrionális fejlődésben együtt alakul az érhálózattal. Erőátvitel és stabilitás – Ízületek stabilitását, izmok rugalmas mozgását biztosítja Lengéscsillapító Védelmi funkció Transzportfunkció – nyirokfolyadék a fascia hálózaton keresztül folyik, mely a sejtek anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen, ugyanis a sejt anyagcsere végtermékét kell elszállítania, amennyiben a fasciák kiszáradnak, összeragadnak, sérülnek a nyirokáramlás is megreked, és a felhalmozódott elhasznált folyadék szövetállományban rekedésével fájdalmak, mozgástartomány szűküléshez is vezethet.

Mire jó az FDM?

A fascia disztorzós modell a fasciákban keletkezett sérüléseket igyekszik feltérképzeni az egyén aktív részvételével. Mozgással egybekötött vizsgálat, továbbá a terapeuta és a kezelendő sportoló, vendég kommunikál, alapos kikérdezés során a sportoló pontosan körülírja fájdalmát, vagy problémáját, megmutatja hol, és hogyan jelentkezik a diszfunkció vagy fájdalom.

 

Passzív kezelés mellett aktív részvétel és együttműködés hozza meg sikerét a modellnek.

A modell alapvetően mozgásszervi panaszokra jött étre, de megalkotója után világszerte foglalkoznak a modell további területekre történő kiterjesztésével, és a belső szervi, idegrendszeri kapcsolódásokat is vizsgálják.

sportolóknál (hobbi és verseny sportolóknál egyaránt!) a repetitív mozgások bizonyos irányú túlsúlya okozhat sokszor elváltozást, illetve sérülés után kialakuló diszfunkciók mutathatnak teljesítményromlást, fájdalmat.

A nem sportolóknál pedig leginkább az inaktivitás okozhatja a fasciák inger nélkül maradásából adódó kiszáradását, összeragadását.

Lényegében hasonló panaszokat tud okozni mindkét irány a különbség azonban az, hogy míg egy sportoló teste a mozgásra van felkészülve a modellben alkalmazott technikák gyorsabban adaptálódnak, mivel utána a sportoló beépíti mindennapos mozgásába a szükséges húzó-nyomó erőket, mely a funkció helyreállítását szorgalmazza.

Az inaktív életet élő, amennyiben nem tér el az inaktivitástól az aktív irányba, sajnos nagyon gyorsan visszatérnek a panaszok. Tehát a kulcs a passzív terápián túl az aktivitás – de helyes mozgásmintákba ültetve!

Sportági mozgásokhoz adaptálva alkotjuk meg közösen a sportolóval a mozgásterápiás részt, nem pedig ellenére. Cél ekkor a fájdalommentesség, és az irányzott mozgás könnyed létrehozása.

Kezeléseink még: Kinesio Tape, Dynamic flossing, Manuálterápia, Manuális fascia lazítás, Köpöly, McKenzie terápia

Mi történik egy FDM kezelésen?

Az állapotfelmérésen alapos kikérdezés után,  a testbeszéden keresztül, továbbá mozgás teszteken, és egyéb provokációs, és elemző teszteken keresztül a terapeuta felállít egy lehetséges disztorziós modellt. Ezt egyeztetve elmondja a választott kezelési technikát, mellyel egyetértve kezdik meg közösen a munkát a vendéggel.

manuális, passzív kezelés általában fájdalmas, vonalszerű, pontszerű húzások, nyomások történnek az adott fájdalmas területen, illetve a fájdalmat mutató területtől távolabbi részeken is történhet a kezelés, ha a felállított modell a kötőszövetes láncokban történő elváltozást mutatott. Ezek a húzások, nyomások manuálisan történnek, kézzel, vagy erősséget fokozó eszközökkel is akár.

Minden kezelést mozgásos feladatok zárnak aktív munkával, melyekből ún. házi feladatokat kap a vendég, melyet otthoni gyakorlással kell végezni, sportolás előtt, közben, vagy a mindennapi tevékenységekbe ültetve akár. Hatékony kiegészítője a kezeléseknek a Kinesio tape, mely a fájdalom enyhítése mellett, a hosszabban tartó kezelés hatás fenntartására irányul.

Fontos megjegyezni, hogy bizonyos disztorziók, főleg melyek krónikusak, régóta fennállók, vagy komolyabb elmozdulást okoztak már ízületben pl., azok eleinte a kezelések hatására ún. romló tüneteket is hozhatnak, azaz akuttá téve a folyamatokat eleinte jobban fájnak. Ennek oka, hogy az összeragadt, letapadt területeket eltávolítja a terápia helyéről és igyekszik azt funkciójának megfelelő helyre irányítani. Mindeközben a szervezet öngyógyító folyamatai beindulhatnak újra, a nyirokkeringést megnyitva az adott összeragadt terület felszabadításával. Azonban pár kezelés, ár pár hét tudatos mozgásával drámai javulás érhető el, akár évek óta fennálló panaszok esetén is. De csak és kizárólag akkor, ha az aktív részvétel is megtörténik!

Mikor alkalmazom az FDM-et?

 • 1 Kompetenciám

  Kompetenciám az FDM alkalmazását leginkább a mozgáskor létrejövő, mozgástartomány szűkítő területek oldásában van. Manipulációt, kimozgatást direkt módon nem végzek, azonban előfordul, hogy az egyszerű kezelés hatására a vendég saját mozgása során rendeződik az ízület helyzete, sőt alapvetően ez cél is. Sportrehabilitációs trénerként elsősorban adott mozgások létrejöttének fájdalommentes végrehajtását igyekszem szorgalmazni a modell alkalmazásával, mindig aktív részvétellel. Derék, hátfájások, ízületi problémák, melyek mozgástartomány szűkítenek sokszor alkalmazható a modell, de nem mindenáron. Gyakori probléma a derékfájdalmaknál a csípő körüli területből adódó disztorzió, mely sokszor boka vagy váll panaszt is okoz, vagy akár némán ered onnan. Ezekre gyakorta és előszeretettel alkalmazom a modellt, elképesztő hatékonyságot tapasztalok. Sportolók teljesítmény elakadása már előre jelzi, hogy a fasciában létrejött disztorzió hamarosan diszfunkcióhoz is vezethet, ekkor is nagyon hatékony megoldást nyújt az FDM, akár egyetlen alkalom kezelése is.

 • 2 Mikor nem lehet alkalmazni az FDM-et?

  Arthritis esetén, Keringési zavarok fennállása esetén, Terhesség ideje alatt, Bőrsérülések, eritéma, cellulit, visszér Osteomielitis, Akut vészhelyzetek, Véraláfutásokon, Aneurizmák, Arteriosclerosis, Fertőzések, Tumorok, Csonttörés

Felhasznált irodalom: Frank Römer, Fascia Disztorziós Modell Gyakorlati oktatókönyv,
2018. 4. kiadás

Miért minket válassz?

Mozgással az egészségért és optimális teljesítményért!

SZÉLESKÖRŰ TUDÁS

Legfrissebb szakirányú továbbképzésekben való részvétel, állandó tanulás miatt rendkívül széleskörű tudás és tapasztalat.

ONLINE TRÉNINGEK

Nem csak edzéseket, tornákat tartunk, hanem tanítunk! A feladatok betanításáról ha az szükségeltetik otthon is végezni videos kísérő anyagot kap a tanítvány, sportoló!

WORKSHOPOK

Workshopokon való részvétel a stúdió ügyfeleinek kedvezményes.
Nyomonkövetés elérhető és érthető – a tudás hatalom!

SPECIÁLIS IGÉNYEKHEZ

lovas, és egyéb rider sportolók mozgáskorrekciós tréningje, sportrehabilitációs szemléletű funkcionális edzések, szülés utáni komplex regenerációs program, szakértő gerinctréning.

KOMPLETT MOZGÁSTERÁPIA

KOMPLETT MOZGÁSTERÁPIA

Sport, és egyéb mozgásszervi sérülések komplett mozgásterápiája a legújabb kutatási eredmények felhasználásával.

GLOBÁLIS SZEMLÉLET

Szakértelemmel végzett, globális szemléletű mozgásprogramok az egészség és teljesítmény egyidejű eléréséhez.

EDZÉSTERV ÉS NYOMONKÖVETÉS

EDZÉSTERV ÉS NYOMONKÖVETÉS

Rugalmas lehetőségek helyszínen és on-line!
Edzésterv, kezelési napló, fejlődési nyomonkövetés!

SZEMÉLYRE SZABOTT

Személyre szabott on-line programok is elérhetők csomagáron – extra jó ár-érték arány!

AKÁR KISZÁLLÁS IS

24 órán belüli válaszadás. Kiszállás is megoldható workshopok esetén – cégeknél irodai mozgásprogramra, lovasoknak lovardába Hinging rider programra.

Kezdj neki az életmódváltásnak most!

Mozgással az egészségért és optimális teljesítményért! Program egyedi alkalmanként, és bérlet konstrukcióban is elérhető.

Elérhetőségeink

CÍMEK

 • BCA rehabilitációs és funkcionális központ
  1139 Budapest, Petneházy utca 60.

TELEFON

Hívj minket:
+36 (30) 952 8801

EMAIL

Edzés Helyszín

BCA rehabilitációs és funkcionális központ

1139, Budapest, Petneházy utca 60.

A BCA training rehabilitációs és funkcionális tréning központ a belvároshoz közel, azonban a külső kerültek, illetve M0-as autópályáról is könnyen elérhető kiváló közlekedési útvonalainak köszönhetően.

Autóval:

M0-ás autópályáról a Külső-Váci útra térvén és a Váci úton folytatva az utat a belváros irányában a Forgách utcára balra kanyarodva majd a Röppentyű utcába jobbra és a Petneházy utcába ismét balra kanyarodva lehet a tréning központot elérni kb. 8 perc alatt.

M3-as autópályáról a Hungária körútra az Árpád híd irányába kanyarodva a Honvéd kórházat elhagyva a Pap Károly utcába jobbra, majd a Petneházy utcába szintén jobbra kanyarodva kb. 15 perc alatt érhető el a tréning központ

Belvárosból a Váci úton a legkényelmesebben elérhető a tréning központ a Frangepán utcába jobbra kanyarodva, majd Röppentyű utcába jobbra és onnan a Petneházy utcába balra kanyarodva 6 perc alatt érhető el a tréning központ.

Az utcában lehet parkolni, de közvetlenül a tréning központ előtt nem, így már hamarabb érdemes megállni. A parkolás díjfizetésre kötelezett. Jelenleg 265 Ft/óra díjjal – a díjtartalomért felelősséget nem vállalunk, a változásokat igyekszünk időben követni, és megfelelő tájékoztatást adni, azonban nem biztos, hogy teljesen naprakész ez az információ, így kérem, hogy tájékozódjon az aktuális díjakról a parkolást üzemeltetőnél pl. ezen a linken.

Az utcában gyakorlatilag mindig kényelmesen lehet parkolóhelyet találni.

BKV:

Göncz Árpád Városközpont (Árpád-híd) M3 metro megálltól 32-es busz a Béke utcai megállóban közvetlenül a stúdió előtt áll meg

Újpest Központból a 14-es villamossal a Frangepán utcai megállótól 3 perc sétára található a stúdió

1-es villamos vonalán a Lehel úti megálltól vagy a 14-es villamosra átszállva a Frangepán utcai megállótól 3 perc séta, vagy a Lehel úti megállótól 12 perc séta a stúdió

M3 metro Gyöngyösi utcai megállójától nézve 105-ös busszal a Frangepán utcai megállótól 3 perc séta a stúdió

Kérdésed van? Írj nekünk!

Kérdésed van tréningjeinkkel kapcsolatban? Vedd fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink szívesen válaszolnak érdeklődésedre.

Érdeklődnél tréningjeink iránt? Vedd fel a kapcsolatot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, szívesen válaszolunk kérdéseidre. Szakértelemmel végzett, globális szemléletű mozgásprogramok várnak,
az egészség és teljesítmény egyidejű eléréséhez. Edzésterv, kezelési napló, fejlődési nyomonkövetés!

BCAtraining szolgáltatási területei VÁLTOZTAK

PEST: 1141, Budapest, Zugló, Mogyoródi út 169/a Sebaj Fejlesztőközpont

BUDA: 1112, Budapest, Villányi út 22/a Mozgásszervi és ultrahang rendelő

Szolgáltatások:

Kizárólag egyéni tréningek és kezelések:

Komplex mozgásszervi állapotfelmérés

Sportrehabilitációs tréning és kezelések- Hinging rider lovas sportmozgáskorrekciós tréning is

Medical fitnesz tréningek és kezelések (megváltozott egészségi állapotúak speciális edzésprogramja és kezelései)

Fascia tréningek és kezelések

Fitmummy tréningek és kezelések (pre- és postnatális program)

TripleX tréningek és kezelések (gerinc program)

Onkológiai betegek masszázs és mozgásprogramja

On-line videótáras tréningek, és on-line egyéni tréningek továbbra is változatlanul elérhetők, illetve programba illeszthetők.

A BCAtraining sportrehabilitációs és funkcionális tréning központ a Budapest, XIII. kerületben bezárt, kizárólag székhelyként maradt fent az ingatlan, így kérem ott ne keressék termeinket, szolgáltatásainkat!

A Honlapunk az új helyzethez igazítottan átalakítás alá fog kerülni, addig is türelmét köszönjük!

Töretlenül várom egészségét öntudatosan karbantartani kívánó klienseimet az új szolgáltatási területeken!

Király-Zellei Rita

A BCAtraining sportrehabilitációs trénere