fbpx
Kinesio tape

Kinesio tape

Története, kialakulása:

A kinesiotaping technika az 1970-es évek óta létezik a japán dr. Kenzo Kase orvos-kiropraktőrnek köszönhetően. Annak felismerése vezette a japán orvost a szalag alkalmazásához, hogy az ízületi, izom sérülések hagyományos hűtése, és erős rögzítése sokszor nagyon lassította a gyógyulási folyamatot, mivel sokszor kellemetlen mellékhatásokat hozott magával, mint izom atrophia, stb.

Az eredményekkel elégedetlen lévén először rugalmas fásli technikákkal próbálkozott, így a testrészek szolid mozgatása megvalósulhatott, és az ödéma elszállítását a nyirokrendszer így képes volt megtenni, melyet az elszorításkor, és végtag fixáláskor nem tud megtenni elégségesen. Hátránya ennek az volt, hogy könnyen elforgott a test felszínen, meglazult, így nem biztosította a tartást. Ekkor született meg a gondolat a rugalmas szövet odaragasztására. Ezzel drámai javulást ért el a fájdalom csillapítás, és az öngyógyító folyamatok segítése terén.

Tulajdonsága

Tulajdonsága

A tape nem tartalmaz hatóanyagot. A szalagok rugalmasak, lélegzők, nyújthatók, és bizonyos mértékig vízállók, teljesen igyekeznek a bőr tulajdonságait leképezni.

A tape rugalmasságát a spandex adja, azaz latex allergiások ragasztása is történhet vele. Mivel a szalag lélegzik, és a bőr tulajdonságainak megfelelően tud vele mozogni, nem kellemetlen vagy irritáló.

Amennyiben mégis az lenne, le kell venni, mert vagy mikro szennyeződés került alá, mely irritálja a bőrt, vagy az aktuális ragasztás nem a legmegfelelőbb az adott állapotban.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy esetleg erősebb a korrekció, mint amit a páciens érzékenysége elvisel, vagy nem jó a ragasztás, azaz nem feltétlen arra van szüksége a vendégnek. Ez a legkörültekintőbb eljárás esetén is előfordulhat, így fontos, hogy a kezelt és a kezelő kommunikáljon a lehető legtisztább módon egymással.

Mi történik egy sérülés esetén?

 • 1 Első szakasz

  Egy sérülés esetén az adott területen folyadék gyülem alakul ezzel kompressziót helyez a test az adott területre, ezzel gerjesztve az öngyógyító folyamatokat. Sajnos ezzel nagyobb az érzékelhető fájdalom mértéke is, melynek szintén van szerepe, mivel figyelmeztet a testrész védelmére. Ez az első szakasz a gyulladásos folyamat, mely az ödéma mellett melegséggel, pirossággal, fájdalommal és kieső funkcióval párosul.

 • 2 Sejtek reakciója

  Ez a folyamat azonban nagyon fontos mivel ekkor alakul ki a lobgát, ekkor érkeznek az ún. fagocita sejtek, melyek eltávolítják az elhalt sejteket, és maradványokat, befalják az esetleges kórokozókat, de már megjelennek a trombociták is az új szövet termelését elindítani, és a fibroblastok, melyek a kollagénrostok építésért felelnek. Ezen utóbbiaknak egyébként sok folyadékra van szükségük munkájukhoz, a folyadék gyülem ezt is hivatott táplálni. Azaz a kifejezetten kellemetlen fázis is egy szervezett mentőcsapat akciója. Ezek után erősödni kezd a szövet, szakítószilárdság növekszik, funkció javul.

 • 3 A gyógyulás gyorsítása

  Ezt a folyamatot azonban lassítja, ha megszüntetjük sejtek áramlását például azzal, hogy teljesen elvesszük a kieső funkció mellett a megmaradót is, vagy hosszú távon alkalmazzuk a szoros rögzítőket, ezzel a vér és nyirokáramlást akadályozva. A hideg hatás szintén a keringés lassítását idézi elő, ezzel is lassítva a gyógyulást. Természetesen nem azt akarom kifejezni, hogy egy törés ne legyen rögzítve, vagy ha elmozdulás is történik az ne legyen helyre téve akár műtéti úton, szó sincs erről. Sosem szabad kikerülni a megfelelő diagnózist, és szükséges eljárást. Azonban a kiegészítő lehetőségek a gyógyulás gyorsítása érdekében szintén ésszerű megoldás lehet. Ezt kínálja a kinesio tape is, mint egyfajta kiegészítő, rásegítés.

Hogyan működik a kinesio tape?

A felgyülemlett folyadék előbbiekben említett hatása utána is fennmarad többnyire, ezzel azonban akadályozza a nyirok és vérkeringést, és fájdalmat fokoz. Ehhez az adott terület aktív mozgatására van szükség, ahhoz hogy az izompumpa el tudja pumpálni az ödémát a vérkeringéssel. Ez azonban akadályozott lehet a sérülés típusától, a fájdalom mértékétől.

A kinesio tape a bőrre helyezve, abban és az alatta lévő kötőszövet receptoraira hat, melyek az izmok pólyáival vannak közvetlen kapcsolatban így lazító hatást fejtenek ki rá, ezzel a feszültséget, rándulást tudják lazítani. A bőrt mechanikailag és a receptorok biokémiai sejtfolyamati révén a bőrt megemeli, ezzel együtt a kötőszövetet is, mellyel helyet képez a nyirokkeringésnek.

Továbbá képes szintén egyszerű fizikai törvényszerűségeket követve, az anatómia ismeretével (!) korrekciókat, tartás javítást akár gerinc, akár egyéb ízület esetén elérni. Azaz hatóanyag nélkül a szervezet saját öngyógyító folyamatainak serkentését hivatott ellátni.

Nagyon fontos még egyszer megjegyezni, hogy nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátást, a gyógytornát, és rehabilitációt.

A kinesio tape hatása akkor működik igazán, ha az egy kiegészítő kezelésként jelenik meg a mozgáskorrekcióban, rehabilitációban. Nem csodafegyver, de hatását könnyítésként, vagy gyógyításként is lehet érzékelni a problémától, annak mértékétől, aktuális gyógyulási fázisától, a kezelt kooperációjától, stb. függően.

A kinesio tape kezelések a BCA tréningben mindig mozgással egybekötött, azaz a mozgásterápia része lehet. Kizárólagos tape ragasztás csak abban az esetben történik, ha a kezelt már ismer gyakorlatsorokat, képes önállóan is végezni azokat, csak a tape cseréje történik. Továbbá akkor, ha nem igényel korrekciót, rehabilitációt, hanem sportágában bemelegítéshez, izomaktivációhoz kívánja a kezelt alkalmazni.

Kezeléseink még: Manuális fascia lazítás, FDM, Flossing, Köpöly, Manuálterápia McKenzie terápia

Milyen problémák kezelésére alkalmas a kinesio tape?

akut és krónikus izom- és ízületi sérülések kezelésére (szétnyílt hasizom, izomhúzódások, szakadások, ízületi fájdalmak, stb.)

 

duzzanatok, ödémák

 

részleges és teljes ficamok, szakadások

 

kopások, húzódások, izomgörcsök, zúzódások, rándulások

 

hideg végtagok

hegek, véraláfutások

 

rossz testtartás

 

testrész vagy ízület fiziológiástól való eltérése (pl. bokasüllyedés, „csámpás láb”, O vagy X láb)

 

sérülésből visszamaradt mozgástartomány kiesés

 

Miért minket válassz?

Mozgással az egészségért és optimális teljesítményért!

SZÉLESKÖRŰ TUDÁS

Legfrissebb szakirányú továbbképzésekben való részvétel, állandó tanulás miatt rendkívül széleskörű tudás és tapasztalat.

ONLINE TRÉNINGEK

Nem csak edzéseket, tornákat tartunk, hanem tanítunk! A feladatok betanításáról ha az szükségeltetik otthon is végezni videos kísérő anyagot kap a tanítvány, sportoló!

WORKSHOPOK

Workshopokon való részvétel a stúdió ügyfeleinek kedvezményes.
Nyomonkövetés elérhető és érthető – a tudás hatalom!

SPECIÁLIS IGÉNYEKHEZ

lovas, és egyéb rider sportolók mozgáskorrekciós tréningje, sportrehabilitációs szemléletű funkcionális edzések, szülés utáni komplex regenerációs program, szakértő gerinctréning.

KOMPLETT MOZGÁSTERÁPIA

KOMPLETT MOZGÁSTERÁPIA

Sport, és egyéb mozgásszervi sérülések komplett mozgásterápiája a legújabb kutatási eredmények felhasználásával.

GLOBÁLIS SZEMLÉLET

Szakértelemmel végzett, globális szemléletű mozgásprogramok az egészség és teljesítmény egyidejű eléréséhez.

EDZÉSTERV ÉS NYOMONKÖVETÉS

EDZÉSTERV ÉS NYOMONKÖVETÉS

Rugalmas lehetőségek helyszínen és on-line!
Edzésterv, kezelési napló, fejlődési nyomonkövetés!

SZEMÉLYRE SZABOTT

Személyre szabott on-line programok is elérhetők csomagáron – extra jó ár-érték arány!

AKÁR KISZÁLLÁS IS

24 órán belüli válaszadás. Kiszállás is megoldható workshopok esetén – cégeknél irodai mozgásprogramra, lovasoknak lovardába Hinging rider programra.

Kezdj neki az életmódváltásnak most!

Mozgással az egészségért és optimális teljesítményért! Program egyedi alkalmanként, és bérlet konstrukcióban is elérhető.

Elérhetőségeink

CÍMEK

 • BCA rehabilitációs és funkcionális központ
  1139 Budapest, Petneházy utca 60.

TELEFON

Hívj minket:
+36 (30) 952 8801

EMAIL

Edzés Helyszín

BCA rehabilitációs és funkcionális központ

1139, Budapest, Petneházy utca 60.

A BCA training rehabilitációs és funkcionális tréning központ a belvároshoz közel, azonban a külső kerültek, illetve M0-as autópályáról is könnyen elérhető kiváló közlekedési útvonalainak köszönhetően.

Autóval:

M0-ás autópályáról a Külső-Váci útra térvén és a Váci úton folytatva az utat a belváros irányában a Forgách utcára balra kanyarodva majd a Röppentyű utcába jobbra és a Petneházy utcába ismét balra kanyarodva lehet a tréning központot elérni kb. 8 perc alatt.

M3-as autópályáról a Hungária körútra az Árpád híd irányába kanyarodva a Honvéd kórházat elhagyva a Pap Károly utcába jobbra, majd a Petneházy utcába szintén jobbra kanyarodva kb. 15 perc alatt érhető el a tréning központ

Belvárosból a Váci úton a legkényelmesebben elérhető a tréning központ a Frangepán utcába jobbra kanyarodva, majd Röppentyű utcába jobbra és onnan a Petneházy utcába balra kanyarodva 6 perc alatt érhető el a tréning központ.

Az utcában lehet parkolni, de közvetlenül a tréning központ előtt nem, így már hamarabb érdemes megállni. A parkolás díjfizetésre kötelezett. Jelenleg 265 Ft/óra díjjal – a díjtartalomért felelősséget nem vállalunk, a változásokat igyekszünk időben követni, és megfelelő tájékoztatást adni, azonban nem biztos, hogy teljesen naprakész ez az információ, így kérem, hogy tájékozódjon az aktuális díjakról a parkolást üzemeltetőnél pl. ezen a linken.

Az utcában gyakorlatilag mindig kényelmesen lehet parkolóhelyet találni.

BKV:

Göncz Árpád Városközpont (Árpád-híd) M3 metro megálltól 32-es busz a Béke utcai megállóban közvetlenül a stúdió előtt áll meg

Újpest Központból a 14-es villamossal a Frangepán utcai megállótól 3 perc sétára található a stúdió

1-es villamos vonalán a Lehel úti megálltól vagy a 14-es villamosra átszállva a Frangepán utcai megállótól 3 perc séta, vagy a Lehel úti megállótól 12 perc séta a stúdió

M3 metro Gyöngyösi utcai megállójától nézve 105-ös busszal a Frangepán utcai megállótól 3 perc séta a stúdió

Kérdésed van? Írj nekünk!

Kérdésed van tréningjeinkkel kapcsolatban? Vedd fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink szívesen válaszolnak érdeklődésedre.

Érdeklődnél tréningjeink iránt? Vedd fel a kapcsolatot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, szívesen válaszolunk kérdéseidre. Szakértelemmel végzett, globális szemléletű mozgásprogramok várnak,
az egészség és teljesítmény egyidejű eléréséhez. Edzésterv, kezelési napló, fejlődési nyomonkövetés!

BCAtraining szolgáltatási területei VÁLTOZTAK

PEST: 1141, Budapest, Zugló, Mogyoródi út 169/a Sebaj Fejlesztőközpont

BUDA: 1112, Budapest, Villányi út 22/a Mozgásszervi és ultrahang rendelő

Szolgáltatások:

Kizárólag egyéni tréningek és kezelések:

Komplex mozgásszervi állapotfelmérés

Sportrehabilitációs tréning és kezelések- Hinging rider lovas sportmozgáskorrekciós tréning is

Medical fitnesz tréningek és kezelések (megváltozott egészségi állapotúak speciális edzésprogramja és kezelései)

Fascia tréningek és kezelések

Fitmummy tréningek és kezelések (pre- és postnatális program)

TripleX tréningek és kezelések (gerinc program)

Onkológiai betegek masszázs és mozgásprogramja

On-line videótáras tréningek, és on-line egyéni tréningek továbbra is változatlanul elérhetők, illetve programba illeszthetők.

A BCAtraining sportrehabilitációs és funkcionális tréning központ a Budapest, XIII. kerületben bezárt, kizárólag székhelyként maradt fent az ingatlan, így kérem ott ne keressék termeinket, szolgáltatásainkat!

A Honlapunk az új helyzethez igazítottan átalakítás alá fog kerülni, addig is türelmét köszönjük!

Töretlenül várom egészségét öntudatosan karbantartani kívánó klienseimet az új szolgáltatási területeken!

Király-Zellei Rita

A BCAtraining sportrehabilitációs trénere