fbpx
Flossing a sportban

Flossing a sportban

A flossing technika rugalmas szalagok kompressziós technikáját jelenti adott testrészen, majd a felhelyezett szalaggal történő mozgásokat végzünk. A flossinggal hathatunk izmokra, ízületekre, kötőszövetre.

Felhasználási területe adott terapeuta kompetencia határától függően igen széleskörű lehet.

Sportrehabilitációs, és funkcionális tréningekben:

teljesítmény optimalizálásra
kisebb sérülések, illetve fájdalmasabb mozgástartományok kezelésére
izom és kötőszöveti rendszer aktiválására
sportág specifikus gyakorlatokban koordináció javítására
szöveti állóképesség és metabolikus egyensúly javítására használjuk.

Működése

Működése

A Flossing kb. 15 éves múltra tekint vissza, és egy a kompressziós terápiák közül, mely igen hatékony pár perces kompressziós munkájával. A kötőszöveti állomány egy folyadékkal teli tér, melyben az elhasznált pangó folyadék, anyagcsere végtermékekben feldúsul, és haszontalanná válik, de mozgás hiányában, vagy annak egyoldalúsága miatt megreked, így gyulladásokat okozhat, összenövésekhez vezethet. Mindezen folyamatok fájdalommal, mozgásbeszűküléssel járnak, mellyel egy ördögi kör veszi kezdetét, a pihentetés miatt újabb pangás, gyulladás, összenövés keletkezhet.

A szalag felhelyezésével a folyadékközeg gyors kipréselését érhetjük el, majd a szalag gyors eltávolításával a friss vér és nyirok beáramlását ösztönözzük, mely jobb keringéshez vezet, ami a gyorsabb gyógyulást hozza magával. A gyógyulási folyamattal a fájdalom csillapodik a mozgástartomány, funkció nő.

Sportban és a hétköznapi életünkben is sokszor alakulnak ki kisebb-nagyobb fájdalmas területek, sérülések. Egyik hatékony megoldását jelentheti a Floss szalaggal történő mozgásterápia.

Célja

Célja

A mozgásszervrendszerben olyan hatás, mellyel egy adott diszfunkció megoldását a szervezet saját regenerációs folyamatain keresztül érjük el. A hatást kompresszióval érjük el.

fájdalomcsillapítás – különösen ízületek esetében
mozgékonyság javítása
ROM – mozgástartomány növelés
gyorsabb regeneráció
duzzanatok és fasciális összetapadások csökkentése
általános teljesítőképesség növelése
izom épülésének és erősítésének segítése
koordináció javítása
jobb tápanyag és oxigén ellátás a szövetben
izmok, szalagok elaszticitásának növelése
szöveti vérellátás növelése

Hatásmechanizmusa

3 jelentős hatása az ún

  • szivacs effektus

Regeneráció gyorsítása, teljesítmény optimalizálása

Magas nyomás (kompresszió) és annak gyors megszüntetése hozza létre. A rugalmas floss szalag felhelyezésekor a területet elszorítjuk, így a szomszédos területen nyomástöbblet alakul ki. A nyomással az elhasználódott folyadékot a nyomás alá helyezett területen kiszorítjuk. A szalag levételekor a nyomástöbblet miatt a szomszédos területekről a kezelt terültre nagy erővel friss folyadék tud áramlani. A friss tápanyag és oxigéndús vér gyorsítja a helyreállító folyamatokat.

A mozgásbeszűkülést, fájdalmat a kötőszöveti rendszerben fellépő gyulladások kísérik, melyek a szövet rétegeinek összetapadásához vezet további mozgás korlátozást és fájdalmat létrehozva, a beáramló folyadék ezen összetapadásokat is képes felszakítani. – lásd kinetic resolve

  • subcutan irritáció

Fájdalom csillapítása

Ez a mechanizmus biztosítja a gyors fájdalomcsökkenést. A bőr alatti (subcutan) szövetekben rengeteg, mechanikai ingerre reagáló receptor található, a külső nyomás hatására ezeket aktiváljuk. Az így keletkezett inger rendkívül gyorsan halad végig az idegrendszeren, megelőzve a fájdalmat jelző receptorok jelzéseit.

Így a mozgást akadályozó fájdalom gátlásával a mozgás létrejöhet, mellyel csökkenthető az agy szimpatikus hatása, pozitív megerősítéshez vezet. Azaz „meggyőzhető” az idegrendszer a fájdalom elengedésére, és a mozgás szabadságának engedésére.

  • kinetic resolve

Mozgástartomány növelése

Izmok és kötőszövetek fájdalmas, mozgást beszűkítő folyamata lehet, ha a szövetek olyan plusz nem kívánatos kötéseket hoznak létre, melyek túlterhelik az adott területet, ezzel a mozgást is akadályozva. Inaktív életmóddal, vagy egyoldalú terheléssel alakulnak ki könnyen ezek az ún. crosslinkek, azaz kötések.

Egyszerű mechanikus elv alapján a beáramló folyadék a floss szalag eltávolítása után a kezelt területen ezeket a cross linkeket átszakítja, feloldja.

 

A hatás akkor működik, ha a különböző mechanizmusok a felhelyezési technikák és szalag kombinációk mellett mozgás történik.

A myofasciális kompresszió alkalmazásakor azonnali hatás lép fel.

Kiegészítő terápiás kezelései lehetnek a Kinesio tape és az FDM continium és cilinder disztorziónak kezelése is.

Azonban a legfontosabb terápia maga az életet és egészséget jelentő MOZGÁS!

Felhasznált irodalom: Marco Congia – Quastné Rigó Katalin: Flossing a terápiában és a sportban; Carla Stecco: Atlas des menschlichen Fasziensystems

Kezeléseink még: Kinesio tape, FDM, Köpöly, Manuális fascia lazítás, Manuálterápia, MecKenzie terápia

Miért minket válassz?

Mozgással az egészségért és optimális teljesítményért!

SZÉLESKÖRŰ TUDÁS

Legfrissebb szakirányú továbbképzésekben való részvétel, állandó tanulás miatt rendkívül széleskörű tudás és tapasztalat.

ONLINE TRÉNINGEK

Nem csak edzéseket, tornákat tartunk, hanem tanítunk! A feladatok betanításáról ha az szükségeltetik otthon is végezni videos kísérő anyagot kap a tanítvány, sportoló!

WORKSHOPOK

Workshopokon való részvétel a stúdió ügyfeleinek kedvezményes.
Nyomonkövetés elérhető és érthető – a tudás hatalom!

SPECIÁLIS IGÉNYEKHEZ

lovas, és egyéb rider sportolók mozgáskorrekciós tréningje, sportrehabilitációs szemléletű funkcionális edzések, szülés utáni komplex regenerációs program, szakértő gerinctréning.

KOMPLETT MOZGÁSTERÁPIA

KOMPLETT MOZGÁSTERÁPIA

Sport, és egyéb mozgásszervi sérülések komplett mozgásterápiája a legújabb kutatási eredmények felhasználásával.

GLOBÁLIS SZEMLÉLET

Szakértelemmel végzett, globális szemléletű mozgásprogramok az egészség és teljesítmény egyidejű eléréséhez.

EDZÉSTERV ÉS NYOMONKÖVETÉS

EDZÉSTERV ÉS NYOMONKÖVETÉS

Rugalmas lehetőségek helyszínen és on-line!
Edzésterv, kezelési napló, fejlődési nyomonkövetés!

SZEMÉLYRE SZABOTT

Személyre szabott on-line programok is elérhetők csomagáron – extra jó ár-érték arány!

AKÁR KISZÁLLÁS IS

24 órán belüli válaszadás. Kiszállás is megoldható workshopok esetén – cégeknél irodai mozgásprogramra, lovasoknak lovardába Hinging rider programra.

Kezdj neki az életmódváltásnak most!

Mozgással az egészségért és optimális teljesítményért! Program egyedi alkalmanként, és bérlet konstrukcióban is elérhető.

Elérhetőségeink

CÍMEK

  • BCA rehabilitációs és funkcionális központ
    1139 Budapest, Petneházy utca 60.

TELEFON

Hívj minket:
+36 (30) 952 8801

EMAIL

Edzés Helyszín

BCA rehabilitációs és funkcionális központ

1139, Budapest, Petneházy utca 60.

A BCA training rehabilitációs és funkcionális tréning központ a belvároshoz közel, azonban a külső kerültek, illetve M0-as autópályáról is könnyen elérhető kiváló közlekedési útvonalainak köszönhetően.

Autóval:

M0-ás autópályáról a Külső-Váci útra térvén és a Váci úton folytatva az utat a belváros irányában a Forgách utcára balra kanyarodva majd a Röppentyű utcába jobbra és a Petneházy utcába ismét balra kanyarodva lehet a tréning központot elérni kb. 8 perc alatt.

M3-as autópályáról a Hungária körútra az Árpád híd irányába kanyarodva a Honvéd kórházat elhagyva a Pap Károly utcába jobbra, majd a Petneházy utcába szintén jobbra kanyarodva kb. 15 perc alatt érhető el a tréning központ

Belvárosból a Váci úton a legkényelmesebben elérhető a tréning központ a Frangepán utcába jobbra kanyarodva, majd Röppentyű utcába jobbra és onnan a Petneházy utcába balra kanyarodva 6 perc alatt érhető el a tréning központ.

Az utcában lehet parkolni, de közvetlenül a tréning központ előtt nem, így már hamarabb érdemes megállni. A parkolás díjfizetésre kötelezett. Jelenleg 265 Ft/óra díjjal – a díjtartalomért felelősséget nem vállalunk, a változásokat igyekszünk időben követni, és megfelelő tájékoztatást adni, azonban nem biztos, hogy teljesen naprakész ez az információ, így kérem, hogy tájékozódjon az aktuális díjakról a parkolást üzemeltetőnél pl. ezen a linken.

Az utcában gyakorlatilag mindig kényelmesen lehet parkolóhelyet találni.

BKV:

Göncz Árpád Városközpont (Árpád-híd) M3 metro megálltól 32-es busz a Béke utcai megállóban közvetlenül a stúdió előtt áll meg

Újpest Központból a 14-es villamossal a Frangepán utcai megállótól 3 perc sétára található a stúdió

1-es villamos vonalán a Lehel úti megálltól vagy a 14-es villamosra átszállva a Frangepán utcai megállótól 3 perc séta, vagy a Lehel úti megállótól 12 perc séta a stúdió

M3 metro Gyöngyösi utcai megállójától nézve 105-ös busszal a Frangepán utcai megállótól 3 perc séta a stúdió

Kérdésed van? Írj nekünk!

Kérdésed van tréningjeinkkel kapcsolatban? Vedd fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink szívesen válaszolnak érdeklődésedre.

Érdeklődnél tréningjeink iránt? Vedd fel a kapcsolatot!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, szívesen válaszolunk kérdéseidre. Szakértelemmel végzett, globális szemléletű mozgásprogramok várnak,
az egészség és teljesítmény egyidejű eléréséhez. Edzésterv, kezelési napló, fejlődési nyomonkövetés!

BCAtraining szolgáltatási területei VÁLTOZTAK

PEST: 1141, Budapest, Zugló, Mogyoródi út 169/a Sebaj Fejlesztőközpont

BUDA: 1112, Budapest, Villányi út 22/a Mozgásszervi és ultrahang rendelő

Szolgáltatások:

Kizárólag egyéni tréningek és kezelések:

Komplex mozgásszervi állapotfelmérés

Sportrehabilitációs tréning és kezelések- Hinging rider lovas sportmozgáskorrekciós tréning is

Medical fitnesz tréningek és kezelések (megváltozott egészségi állapotúak speciális edzésprogramja és kezelései)

Fascia tréningek és kezelések

Fitmummy tréningek és kezelések (pre- és postnatális program)

TripleX tréningek és kezelések (gerinc program)

Onkológiai betegek masszázs és mozgásprogramja

On-line videótáras tréningek, és on-line egyéni tréningek továbbra is változatlanul elérhetők, illetve programba illeszthetők.

A BCAtraining sportrehabilitációs és funkcionális tréning központ a Budapest, XIII. kerületben bezárt, kizárólag székhelyként maradt fent az ingatlan, így kérem ott ne keressék termeinket, szolgáltatásainkat!

A Honlapunk az új helyzethez igazítottan átalakítás alá fog kerülni, addig is türelmét köszönjük!

Töretlenül várom egészségét öntudatosan karbantartani kívánó klienseimet az új szolgáltatási területeken!

Király-Zellei Rita

A BCAtraining sportrehabilitációs trénere