fbpx

Heg történet

HEG

Kedves vendégem már jó ideje részt vesz nálam rehabilitációs tréningeken egyéni, kis csoportos formában egyaránt. Sportmúltjában komoly futball múlt, és sok egyéb hobbi sport is szerepel. A komoly versenysportot sérüléseinek is köszönhetően hagyta abba. Többszörös elülső keresztszalag műtött, illetve meniscus szakadásokkal műtötték. Keresztszalagokat patellaínból pótoltak. Jókora hegek szerepelnek a térdek területén.

A műtétek után gyógytornát minden esetben becsülettel végig járta, és nagyon sikeresek is voltak ezek, így a sérülések ellenére közel teljesek a mozgástartományok, és többnyire fájdalommentesek is azok. Hozzám azért jutott el, mert tudatosan keresett olyan sportolási lehetőséget, ahol a sérüléseit figyelembevéve tud fejlődni.

Nagyon szépen fejlődik, komoly súlyokkal képes, biztonsággal guggolni a tréningek hatására. Rátalált a nagyobb súlyos edzésekre, kifejezetten ezt kedveli, és a biztonságot minden esetben szem előtt tartva, következetesen haladunk is ezen az úton.

Azonban bizonyos területek, gyakorlatok, és súlyok alkalmazása nem tűnt ésszerű célnak, mivel csípőjében enyhébb fokú mozgásbeszűkülés érzékelhető egyik oldalon, mely bizonyos terhelésre kellemetlenséget is okoz.

De hogy jön képbe a heg története?

Pár hete átbeszéltük az edzéstervet, és a csípő dilemmát. Érdeklődtem, hogy hege kezelését, masszázsát egyébként végzi-e, ahogy anno a gyógytornásza végezte, de kiderült már régebb óta nem. Ekkor egy hegkezelést én is végeztem részére, átbeszéltük a már általa is jól ismerteket, begyakoroltuk a mozdulatokat.

Mi is egy heg valójában?

A heg egy sérülés, vagy műtét esetén keletkezett vágás gyógyulási folyamataként létrejött módosult kötőszövet. Módosul, hiszen az eredeti felület folytonossági szakadása okán a szervezet öngyógyító folyamatai beindulnak, és lépésről lépésre létrehoznak egy olyan szerkezetet mely biztosítja a terület stabilitását. Sérülés után tehát az elsődleges célja a szervezetnek egy ún. fiziológiás adhézió létrejöttének kialakítása, ekkor egy gyulladásos folyamat zajlik le, mely időszakban nagy mértékű odafigyelés, ésszerű pihentetés, keringésjavítás és a fájdalomcsökkentés a feladatunk. Az adott szövet típusától függően alakul ki eltérő időben csökkenő fájdalom, és ödéma mellett a III. típusú kollagénszövet, melyet szintén szövettípustól, genetikától és sérülés típustól függően vált fel a hegszövet kialakulása, szakítószilárdságának növelése.

Mit okozhat egy heg?

A különböző fázisokban különböző módszerek állnak rendelkezésre a gyógyulást támogatni, ilyen elsősorban a mozgás, és keringést javító módszerek, mint masszázsok, kinesio tape, flossing, stb. ezeket megtanulva, és folyamatosan, fenntartó kezeléssel el lehet kerülni az ún. patológiás adhéziók kialakulását, melyek olyan összenövésként ismert területeket képeznek a hegek környezetében, illetve később akár messzebbi területekre is hatva, hogy azok fájdalmakat, diszfunkciókat okozhatnak. Ilyen diszfunkció például a mozgástartomány beszűkülése.

Mi is történt a mi hegkezelésünkkor?

Egyrészt manuálisan végig lazítottuk a környezetét a hegnek, kifejezetten a patella ín területét, mozgásokkal is egybekötve. Magát a hegeket is bátran mobilizáltuk, mivel mindegyik régi hegnek minősül már. alapvetően egész jól  mobilizálhatóak voltak, egyet kivéve, a legkisebbet, ami a meniscus műtét kis hege volt, ott pontszerű bemélyedés is látható volt a patella belső alsó oldalán, kicsit befelé pozícionálva  patellát.

Feltérképzetük a térdet áthidaló izmok tónusát, és egyébként mindkét oldalon a rectus femoris, azaz a négyfejű combizom egyenes feje kifejezetten fokozott tónusban volt, habár fájdalmat önmagában nem okozott egyik oldalon sem. A kezelésre a tónus enyhén de már egy alkalommal is lazult. Ekkor merült fel a gondolat, hogy neuro-mozgáskorrekcióval is rásegítünk. A módszerrel már csak kíváncsiság kedvéért is, végig teszteltük a teljes területet, a különböző hegeket, és izomtónusokat. Egyértelműen igazolták ezek a tesztek is, hogy a „kis” heg, ami valójában akadályozza a rectus femoris lazítását. Ekkor a módszerrel is kezeltük a heget, azaz a heg okozta receptor érzékenység változását kezeltük, ezzel normalizálva az izomtónust. Azonnali hatás a könnyedség érzete (fájdalom előtte sem volt), az izomtónus változott. A láb keresztbetevős teszt (ez nem ment addig adott oldalra egyáltalán) sikeres volt.

Azaz teljesen fájdalommentes módszerekkel is képesek voltunk egy régi sérülés okozta diszfunkciót normalizálni. Azonban a hegek maradnak, azaz továbbra is folyamatos figyelmet, és törődést igényelnek.

Hegekre kiváló a dynamic flossing, köpöly, tape, és a sok sok mobilizáló manuális és mozgásos foglalkozás is!

A lényeg, hogy szeresd a heged és foglalkozz vele, és ekkor te is uralod a gyógyulási folyamatot, és segíted a szervezet stabilitási törekvését a helyes mederben tartani.

Sérülés, műtét utáni komplex rehabilitáció a BCAtraining rehabilitációs és funkcionális tréning központban! Keresd szakembereinket, segítenek a gyógyulás és sportolás útján!