fbpx

Lépésről lépésre 3. rész gyógymasszőr szemmel

Lábunk, BCAtraining gyógymasszőr “kezén” keresztüli bemutatása 🙂

A lépésről lépésre sorozatnak ebben a részében gyógymasszőrként alsó végtagokat érintő leggyakoribb elváltozásokat, ortopédiai betegségeket, állapotokat mutatom be. A praxisomban is leggyakrabban előforduló – akár sportból adódó – sérülések és ezek lehetséges masszázs terápiás kezelésivel ismertetlek meg.

Így kerülheted el a sérülést, visszasérülést!

Így kezelheted már megjelenő fájdalmaid!

Így optimalizálhatod sportági teljesítményed!

Masszázs fogalma:

a test felületén végzett rendszeresen és módszeresen adagolt kézi fogásoknak a sorozata, melyet terápiás; gyógyító céllal végzünk. Minden kétséget kizáróan az emberiség gyógyító eljárásainak egyik legősibb módja a masszázs, ösztönös művelet, amelyet őseink is alkalmaztak a testi fájdalmak megszüntetésére simogató, nyomkodó mozdulatokkal. 

 A masszázs – technikától függően – nyugtató és frissítő hatású is lehet egyszerre, hatékony stresszoldó, hozzájárul az alvásproblémák rendezéséhez. Az izmok ellazulnak, az esetleges kóros izomfeszülés, merevség, fájdalom enyhül. 

Az alsó végtagokat érintő leggyakoribb elváltozásokat, ortopédiai betegségek és ezek kezelése

 

Lúdtalp (pes planus):

a láb hosszanti és haránt boltozatának süllyedésével alakul ki, leggyakoribb statikai láb rendellenesség. 

Kialakulásának okai: a láb boltozatos szerkezetét fenntartó elemek nem képesek ellensúlyozni a test súlyából adódó nehézségi erőt, ill. nyomóerőt. Emiatt a láb ellapul. A talusfej és a belboka közeledik a talajhoz. A leggyakoribb előidézője a testsúly növekedés. Tünete:fáradékonyság, éjszakai lábgörcs, derék-, térd- és lábszárfájdalom, nyilallás az Achilles-ínban, vagy a felkeléskor talpban érzett fájdalom. Illetve egy egyszerű „vizes talp tesztnél” teli talp látszódik a lenyomatom.   

Megelőzés:  mezítláb járás, helyes cipőhasználat és a lábizmok tornája, melynek célja az izmok optimális megerősítése.

KezeléseHa a helyzet kialakult, lúdtalpbetét hordása ajánlott, ill. cipőbe épített lúdtalpbetét Műtét, ha már rögzült.

Masszázskezelés: Teljes alsó végtag masszázs, főleg talp, alsó lábszár egészen a térdig. A kezelés háton fekvésben zajlik mindig a lábfejnél kezdjük és a boka környékén majd a lábszáron folytatjuk,  a szalagok lefutásával párhuzamosan, majd arra merőlegesen a bokacsont és a sarokcsont közüli szöveteket erős nyomással, körkörösen dörzsöljük. A fájdalom csökkentése miatt sok lazító, rázófogás gyúró fogásokkal kombinálva, amelyek az izom erősítést szolgálják. 

Talpi bőnye gyulladás(fasciitis plantáris):

A talp bőre alatt egy vastag, kötőszövetes lemez (régiesen bőnye) húzódik az ujjaktól a sarokcsontig. Ennek a gyulladása főleg ott fordul elő, ahol a csonttal találkozik, azaz a sarokcsontnál vagy elől az ujjak tövénél.

Kialakulásának okai: túlterhelés vagy egyenetlen terhelés esetén begyulladhat, lassan megvastagodhat a talpi bőnye.

Szövődménye az ún. sarkantyú lehet: a gyulladásos területen mész rakódik le és a röntgenképen csontkinövésként látható.

Tünetei:  reggeli első lépések során jelentkező szúró fájdalom az első tünet, mely néhány lépés után “bejáródik”, idővel azonban egyre hosszabban tartósan fáj.

Kezelése, lassú és nehézkes, a sarkanytú már műtéti beavatkozást igényel. Ezért nagy fontosságú, hogy a gyulladás első tüneteivel fordulj orvoshoz és megkezdődjön a kezelés.  

Lehetséges kezelése: (talpi bőnye gyulladás általában néhány hét vagy hónap alatt többnyire megszüntethető)  Váltakozó hideg-meleg terápia,

Terhelés csökkentése:  a futó, ugró mozdulatokat tartalmazó edzések időszakos elhagyása (de úszni vagy akár kerékpározni szabad).

Talpi fascia nyújtása, masszírozás: a fájdalmas terület hüvelykujjal való átmasszírozása. Nem kell erős nyomás, a masszázs célja a vérkeringés serkentése. Ennek lesz ugyanis gyógyító hatása. Jelentős javulást lehet elérni azokkal a fizioterápiás módszerekkel, amelyek fokozzák a talp körüli vérkeringést, ezáltal gyorsítják a gyógyulást (pl: terápiás ultrahang, elektromos izomstimulátor, lökéshullám terápia.)

A következő részben az Achilles innal, ennek fájdalmával,  gyakori sérülésével; illetve a boka és térd ízületet érintő kopásokkal, gyulladásokkal és megbetegedésekkel fogok foglalkozni az eddigi tematika mentén: kialakulás oka, tünetek, megelőzés, lehetséges kezelések. 

 

 

 

BCAtraining szolgáltatási területei VÁLTOZTAK

PEST: 1141, Budapest, Zugló, Mogyoródi út 169/a Sebaj Fejlesztőközpont

BUDA: 1112, Budapest, Villányi út 22/a Mozgásszervi és ultrahang rendelő

Szolgáltatások:

Kizárólag egyéni tréningek és kezelések:

Komplex mozgásszervi állapotfelmérés

Sportrehabilitációs tréning és kezelések- Hinging rider lovas sportmozgáskorrekciós tréning is

Medical fitnesz tréningek és kezelések (megváltozott egészségi állapotúak speciális edzésprogramja és kezelései)

Fascia tréningek és kezelések

Fitmummy tréningek és kezelések (pre- és postnatális program)

TripleX tréningek és kezelések (gerinc program)

Onkológiai betegek masszázs és mozgásprogramja

On-line videótáras tréningek, és on-line egyéni tréningek továbbra is változatlanul elérhetők, illetve programba illeszthetők.

A BCAtraining sportrehabilitációs és funkcionális tréning központ a Budapest, XIII. kerületben bezárt, kizárólag székhelyként maradt fent az ingatlan, így kérem ott ne keressék termeinket, szolgáltatásainkat!

A Honlapunk az új helyzethez igazítottan átalakítás alá fog kerülni, addig is türelmét köszönjük!

Töretlenül várom egészségét öntudatosan karbantartani kívánó klienseimet az új szolgáltatási területeken!

Király-Zellei Rita

A BCAtraining sportrehabilitációs trénere