fbpx

Vállfájdalom oka a lábban?

Mozgásláncok – fascia láncok

A minap történt meg ez az eset.

Gyógymasszázs közben derült fény arra, hogy a lábszár külső területén hosszanti irányban lefutó egyik izom, az ún. hosszú szárkapocscsonti (m. peroneus longus) izomban egy jókora fájdalmas területre bukkant a masszőr. A kezelés közben és a fájdalmat mutató testbeszéd alapján is egyértelműen beazonosíthatóvá válik a szakember részére, hogy izom, és kötőszöveti (fascia) eredetű gondról egyaránt szó volt. Az izom lazítása után tisztult a testbeszéd mutatva a problémát.

A kezelésben manuális technikák alkalmazására került sor az FDM, fascia distorsio modell, szerint.

A kezelés végeztével azonban egy úgymond nem várt “mellékhatás” is megjelent, az ellenoldali vállöv – lapocka tájéki fájdalom is elillant. 

Mi is történt itt valójában?

Az ún. fascia láncok elmélete nem teljesen újkeletű, azonban folyamatos kutatás tárgya. Thomas W. Myers elsők között írta le az általa tapasztalt mozgás-, és fascialáncokat, melyek közül azóta sikerült is jópárat további kutatásokkal alátámasztani.

Az egyik ilyen leírt lánc az ún. spirál lánc, mely több egyéb fascia láncot is átfed.

A fenti képen látható bal oldali izom vonalán volt érzékelhető példánkban a fájdalom. Ez az izom a talp boltozatának emelésében vesz részt tapadása révén, továbbá a boka talpi hajlítását segíti. A szárkapocscsonton ered.

Azonban a váll innen nagyon messze van, nemhogy az ellenoldali lapocka területe.

A fenti képen az a bizonyos lemodellezett spirál lánc látható, melyet Myers tapasztalt. Ennek izom szerinti (myofasciális) állomásai fentről lefelé haladva: Nyaki oldalsó izomcsoport, rombusz izmok, melyek a lapockát a gerinc felé közelítik, elülső fűrészizom, mely a lapockát a mellkashoz rögzíti és azon mozgatja többek között, külső ferde hasizom, majd az ún. linea albán keresztül mely a hasfalon egy inas hosszanti vonal a szegycsontot a szeméremcsonttal köti össze, tér át a vonal a másik oldali belső ferde hasizomra, majd a csípőn keresztül a comb külső oldalán futó inas-szalagos képletbe fut bele, mely a térdet is áthidalja, onnan a sípcsont elülső részén futó sípcsonti izom a következő állomás, melynek tapadása a talpon található a mi történetünk fő szereplőjével a szárkapocscsonti izom inával szinte kengyelt alkotva. Innen fut újra felfelé a lánc a lábszár külső oldalán, majd a comb hátulsó, külső oldalán a térdhajlító izomcsoport laterális tagjával, a keresztcsonti tájéki szalagos rendszeren keresztül befut a derék-háti tájékot összekötő nagy fascia lemezbe, majd a gerinc mentén halad fel a gerinc merevítő izomcsoport vonalán a koponyáig.

Szép hosszú lánc… 🙂

Gyakorlatilag ezen a láncon a lábszárban egy húzás keletkezett, mely a rombusz izmokban okozott túlfeszültséget, és az ok oldásával, gyakorlatilag azonnal megoldódott a vállövi gond is.

Válassz megoldást!

A BCAtrainingben legyen szó edzésekről (funkcionális, vagy rehabilitációs), speciális tornákról (gerinc, jóga, szülés utáni, kismamáknak szóló) vagy épp gyógytorna, és kezelések (mint gyógymasszázs, FDM, köpöly, flossing, kinesio tape, manuálterápia, stb.) mindig ugyanazt  látjuk: TÉGED! A Te problémádat, a Te célodat! A sok éves tapasztalattal, és megannyi képzettséggel rendelkező csapatunk a rengeteg módszer közül a hozzád illőt fogja megtalálni, hogy az okokat kezeljük.

Ezen a linken tudsz BEJELENTKEZNI szolgáltatásainkra!