fbpx

Szülés utáni panaszok – inkontinencia, szervsüllyedés, derék fájdalom

Várandósság és szülés utáni lehetséges panaszok

A várandósság és gyermek megszületése csodálatos, de sok új, és néha nehéz feladattal kerülünk szembe. Ez egyrészt saját fiziológiánk, hormonális rendszerünk változásai okán történik.

Ebben, és már előző bejegyzésemben a leggyakoribb panaszokra igyekszem a figyelmet irányítani, melyekre az esetek nagyon nagy százalékában van ám korrekt megoldás.

A leggyakrabban felmerülő diszfunkciók, nem kellőképp funkcionáló területek:

  1. Rectus diastasis – szétnyílt hasizom – előző bejegyzésben foglalkoztunk vele
  2. Stressz inkontinencia
  3. Hólyag és méhsüllyedés
  4. Derék és SI ízületi panaszok

A stressz inkontinencia

akaratlan vizeletcsepegést jelent általában nagyobb hasűri nyomás esetén, mint például tüsszentés, köhögés, súlyos tárgy emelése. Intim téma, melyről nemigen tesznek említést az érintettek, legfeljebb orvosuknál, pedig többeket érint, mint bárki gondolná. Az első várandósság alkalmával a nők közel 50%-át, a továbbiaknál már 85%-át is érintheti (Morkved et al, 2003), mely tünetek szülést követően többnyire megszűnnek, a hasűri nyomás is megszűnik ugyanis. De 5-7 évvel szülés után 44 %-a (Wilson at al, 2002) a hölgyeknek ritkábban ugyan de beszámol panaszról.

Sok tanulmány kitér az okok, és megoldások kutatására. Kimutatták, hogy nagy az összefüggés a derékfájdalmak és az inkontinencia között, aminek oka, hogy a megváltozott testtartás, és hasfali struktúra a hasfal működésében okoz változást. Ez a változás egy instabilitásként értelmezhető, az ún. agy-ideg-izom kapcsolat sérül, azaz a rosszabb érzékelés, késleltetett izom aktivitást eredményez.

A medencealapi izmok (gátizmok) tornájával az inkontinecia hatékonyan kezelhető, azonban az igazi hatást a hasfali aktivációval egyidejűleg létrehozott kontrollált, és tudatosított gyakorlatok hozzák, mutatták ki a tanulmányok.  Ezzel egyidejűleg az instabilitásból adódó derékpanaszok is enyhülnek, megszűnnek.

Egy 2001-ben végzett kutatás eredményeként megállapították, hogy különböző gerinc mozgások mentén vizsgált hasfali aktivitások, maximális feszítésű izometriás, illetve hajlításos és feszítéses izotóniás mozgások is kapcsolatot mutattak a hasfal bármelyik hasizma és a medencealapi izomzat munkájában. Azaz megfelelő hasfali munkával a medencealapi izmok aktivitása növelhető, és hatékonyabb, mint önmagában.

Hivatkozott kutatás:

Neurourol Urodyn. 2001;20(1):31-42. doi: 10.1002/1520-6777(2001)20:1<31::aid-nau5>3.0.co;2-p.

Co-activation of the abdominal and pelvic floor muscles during voluntary exercises

R R Sapsford 1, P W Hodges, C A Richardson, D H Cooper, S J Markwell, G A Jull

A megoldás: Fitmummy postnatális program

A Fitmummy program első blokkja kifejezetten erről szól, az izomfűző aktivációja (hasfal-gát-rekesz izom tornája) által az érzékelést fejlesztjük, a regenerációt alaposan támogatjuk, a stabilizációt megalapozzuk.

A további két blokkban pedig stabilizáljuk, majd komplett mozgásmintákba építve a hétköznapi és sport mozgások biztonságos végrehajtását újraedukáljuk, alapozzuk.

A program kiscsoportos vezetett tréningként, és egyéni foglalkozások keretében is elérhető a BCAtrainingben!

JELENTKEZÉS NYITVA A 2021. MÁJUSBAN INDULÓ KISCSOPORTBA! MAX. 8 FŐ!!!

Kiscsoportok meghatározott időben indulnak, ITT megvásárolhatod a 2021. májusában induló csoport anyagát: https://bcatraining.hu/treningek/fitmummy_12_hetes_szules_utani_komplett_trening/

A vásárlást követően a teljes program heti 2 kistréningjéhez azonnal hozzáférhetsz. A csoport indulásával pedig heti 1 óra élő online, illetve személyes részvétel is biztosítva, vehetsz részt, ahol a gyakorlatok a csoport tagjaira szabottan kerülnek betanításra. A májusi csoport e foglalkozások anyagát is megkapja videótárban zárt felületen itt a honlapon!

Jelentkezésedet, érdeklődésedet ezen az űrlapon is elküldheted (kattints a szövegre)

Hólyag-, és méhsüllyedés

a szült nők kb. 50%-át érinti valamilyen formában a megváltozott méh helyzet okán. Hüvelyi szülés esetén ezek gyakoribbak, a meggyengült hüvelyfalba a szervek benyomódnak.

Gyakran helyreállító műtéteket végeznek, de az esetek 51%-ban kiújulnak még így is a panaszok.

Kutatások bizonyították, hogy erős az összefüggés mind a kialakulás, mind kiújulás tekintetében a megváltozott testtartásnak (Mattox et al, 2000), előre boltosuló vállak, fokozott felső háti domborulat, rekeszlégzés eltolódás mellkasi irányba, ezáltal fokozott hasűri nyomás, melyhez gyengült izomfűző társul, így az erőtranszfer akadályozott, a szervek helyén tartása sérül.

Megoldása:

A Fitmummy programban az első lépéstől kezdve a tartásjavítás, légzés és hasfal kontrollt oktatva végezzük a regenerációhoz nélkülözhetetlen gyakorlatokat.

Derék, és SI ízületi fájdalmak

egyrészt a hormonális változásnak köszönhető, miszerint a relaxin nevezetű hormon lazítja a kötőszövetes rendszert, hogy megfelelő tágulást érhessen el egyrészt a méh, másrészt a medence körüli egységek, így főleg az SI ízület. Ez bizonyos fokú instabilitást okoz, mely fájdalmat generálhat. Szülés után gyakran ez magától rendeződik, azonban a megváltozott szerv helyzet, méh vagy hólyag süllyedés, megváltozott testtartás, és légzésminta ezt a helyreállítást akadályozza a derékfájdalmakat fenntartja, avagy ezen okokon alakul ki későbbi periódusban derék bántalom.

Megoldása:

Fitmummy program kiscsoportos vagy egyéni foglalkozások útján komplexen közelíti meg a regenerációt.

2021. májusában induló max. 8 fős kiscsoport hibrid formában elérhető, azaz élő on-line, és személyes részvétel is lehetséges, de a foglalkozások rögzítésre is kerülnek később is elvégezhetők a gyakorlatok.

Továbbá videótárban heti 2 rövidebb idejű kistréning is rendelkezésre áll, ha épp nem jutna 60 perc időd a tornára.

A webshopos vásárlással a kistréningekhez azonnal hozzáférsz, az ismerkedést, gyakorlást megkezdheted, az első blokk anyagával.

Fitmummy 12 hetes szülés utáni komplett tréning

Forrás: Almásy, Bernáth – Mummy Tummy (jelenleg Fitmummy) tréning képzési jegyzet, 2017

 

ÚJRA NYITVA VAGYUNK

GYÓGYTORNA, MANUÁLTERÁPIA, GYÓGYMASSZÁZS KEZELÉSEKRE TOVÁBBRA IS VÁLTOZATLAN FORMÁBAN VÁRUNK!

TRÉNINGEK, TORNÁK, JÓGA – a sport részleg, az alábbi feltételek mellett:

TripleX gerinctréning, Fitmummy kismama és szülés utáni tréning, BCAtraining funkcionális és sportrehabilitációs tréning, Hinging rider lovas mozgáskorrekciós tréning és 3D jóga, Senior tréning

Jelenleg személyes és hibrid formában elérhető tornák egyéni és kiscsoportos foglalkozásban.

194/2021 (IV.26.) kormányrendelet értelmében  a sporttevékenységek is újra folytathatók személyes részvétellel is a védettségi igazolvánnyal rendelkezők részére.

Május 17-től a BCAtraining a rendeletnek megfelelés mellett, a COVID infekció protokoll tartásával megnyitja a sportlétesítmény részleget is.

Az órarend feltöltve az Időpontfgolaló menüben!

Az egyéni foglalkozások mellett az alábbi csoportos órák érhetők el (csoportos óra 3 fő alatt nem kerül megtartásra, figyeld az időpontfoglalót!):

TripleX gerinctréning

Fitmummy szülés utáni tréning

BCAtraining funkcionális és sportrehab edzés

BCAtraining funkcionális és sportrehab senior tréning

Hinging rider lovas mozgáskorrekciós tréning

3D Yoga

Budapest, XIII. kerületében, könnyen megközelíthető helyen egy kellemes, barátságos, földszinti lakást alakítottunk át a tréningek, terápiák, kezelések helyszínévé!

Várunk szeretettel, mint egészséged támogatói! Csatlakozz egészségtudatos csapatunkhoz, ha számít hogy minőségi mozgás programot kapj, ahol figyelünk korábbi problémáidból adód eltérésekre is, és edzések mellett kezelésekkel, tanácsadással is támogatni tudunk! Mottónk: Légy hatékony és ne kártékony!

Fejlődj, erősödj, karcsúsodj, regenerálj, gyógyulj céltudatosan – a TE céljaidra szabjuk az órákat, ezért kizárólag kis létszámú csoport van a maximális figyelemért!

1139, Budapest, Petneházy utca 60.

bcatrainingrita@gmail.com