fbpx

Vállövi stabilizálás

Vállöv és váll ízület

Leíró anatómia értelemben elkülönített területek. Azonban funkcionálisan együttműködnek, egy ritmusban mozognak.

A vállöv stabilitása és a váll ízület mobilitása szorosan összefüggő rendszer. A vállízület a felkar és a lapocka ízesülése, míg a vállöv nem ízület, hanem egy izmos összeköttetése a lapockának a bordakosárral. Amennyiben a lapocka kívánt helyzete mozgás, vagy tartás során stabilan és biztonsággal létrehozható, akkor a váll ízület teljes szabadságában képes mozogni (ha nem terheli saját ízületi sérülés, elváltozás természetesen).

Alábbi gyakorlat a vállövi stabilitás fejlesztésére szolgál.

A gyakorlat neve: Malom

Kiindulóhelyzet: Vállszélességű, vagy annál szélesebb terpeszben az egyik láb kiforgat úgy, hogy a lábfej 90 fokkal kifelé nézzen a törzs középvonalához képest. A súlyt (melyet a kiindulóhelyzet előtt szabályosan válltartásba felhúztunk) az ellentétes karral rack tartásban tartjuk.

Gyakorlat:

A súlyt fej felé nyomjuk úgy, hogy a kilégzéssel a haránthasizom, far és combizmok aktiváljuk, tónusát fokozzuk.

A súlyt a tekintet kíséri. A súly oldali csípő frontális síkban maradva, oldalra kitol, és lehetőleg nyújtott térdek tartása mellett (ha nem megy, akkor a kiforgatott láb térd hajlít a kívánt mértékig, hogy  a gyakorlat biztonsággal kivitelezhető legyen) az ellentétes oldalra egy törzsdöntéssel a szabad karunkkal a comb belsején végighaladva akár talajérintésig visszük a mozgást. Majd kilégzésre dinamikusan a farizmok, combizmok, és core terület erős aktiválásával visszatérünk a fej feletti súlytartásig.

A gyakorlat innen folytatódik a megfelelő ismétlésszámig, vagy ideig. A gyakorlat kivitelezhető kiindulóhelyzetig történő visszatérésig is, ekkor a váll erősítése is jobban szerepet kap a vállöv stabilizálásán túl. A váll ízület mobilitása a felkar forgásában érvényesül ebben a gyakorlatban.

A gyakorlatot egészséges és panaszmentes sportolóknak ajánlott végezni. A kivitelezést szakembertől ajánlott személyes tréningen elsajátítani. A gyakorlatot saját felelősségére végzi mindenki.

A gyakorlat nagy súllyal végezve edzői, sporttársi segítséget igényel a biztonságos kivitelezés fenntartásához.