fbpx

Fascia tréning az egészségedért

Fascia tréning 10′ torna videó mindennapra érted

Az egyik kedvelt tornavideóm egy fascia tréning a BCAtraining YouTube csatornájáról. A latin fascia kifejezés a kötőszövetet jelenti, melynek magyar neve el is árulja, hogy valóban mindent mindennel összeköt. Jelentősége a mozgásban, és így ebben a kis bemutató, átmozgató videóban is az, hogy a test teljes egészére nézve történő, ún. mozgásláncokban gondolkodva a kötőszövet sajátos ingerfelvételére hatva érjük el a rugalmas mozgást, az ízületek akadálytalan és fájdalommentes működését.

Fascia (kötőszövet) mozgásban

A fascia a szervezet minden rétegében megtalálható, különböző funkciókat ellátva, és különböző összetételű anyagként is megjelenik, hiszen ide tartoznak a bőr alatti rétegektől kezdve egészen az inak, szalagok, csonthártya stb. szintjéig tartozó kötőszövetek. A mozgással, aktívan hatsz erre a rendszerre. A kötőszövet rengeteg ingert képes felvenni gazdag idegi behálózottsága révén, a mozgásingerre is reagál, sőt adekvát (elsődleges) ingere a húzás, mivel rostjai arra rendeződnek. Ha a test ízületeinek, mozgási képességének megfelelő irányú és mértékű, rugózó, dinamikus kis-, és nagy amplitúdójú mozgás ingert kap, akkor a szöveti rostjai úgy rendeződnek, hogy a benne található erek, idegek átjárhatósága, feladatuk ellátásához szükséges kapacitásuk nem akadályozott. Így a belső szervek, és mozgásszervrendszer egyaránt képes az akadálytalan működésre.

Fascia a fájdalom tárháza?

A kötőszövet rostos állományán kívül azonban további sejtes, és úgynevezett alapállománya is van. Az alapállomány jó minőségének fenntartásához az adekvát mozgáson túl vízre van szüksége, természetesen a táplálkozás, és anyagcserére ható további összetevők, mint a légzés minősége, stb. szintén jelentős részt képvisel a minőségében, de elmondható, hogy a víz kiemelt, mivel egészen gyorsan tud „kiszáradni”, és ezáltal olyan nem kívánatos keresztkötéseket létrehozni egyes területeken, melyek akadályozzák a mozgást, és akkor vagy később fájdalmat generálnak és azt fenn is tartják feltehetőleg.

Fascia a védelmi hadsereg támasza

Ugyanezen okon az immunrendszer működésére is hatással van, mivel  mint szövetközti tér a sejtek anyagcseréjéből származó bomlástermékek is itt jelennek meg, mely egy összetapadt szövetben megrekedve kisebb-nagyobb gyulladásokat indítanak el, a nyirokrendszer nem lesz képes azt onnan elvezetni gátoltsága okán. Könnyebben betegszel meg, és nehezebben gyógyulsz, hiszen a saját sejtes működés is már önmagában egy plusz terhet ró a szervezetre, így egy külső kórokozó könnyedebben okoz problémát, hiszen a harchoz nehezített úton jutnának el az immunsejtek, és az elhalt kórokozó és immunsejt bomlásterméke is megreked a szöveteidben azzal további gyulladást fenntartva.

Ismerd meg a kötőszöveted, és alkalmazd a terápiás technikáit tudatosan magadért

A BCAtraining összes létező foglalkozásánál, tornák, edzések, gyógytorna, fascia kezelések, manuálterápia, stb. alapvető ez a ún. holisztikus, minden mindennel összefüggésben lévő, és azt kereső megoldási módszer.

Ezt a szemléletet, és módszertant a foglalkozásokon el is sajátítod, így egy életre szóló tudást is kapsz, melyet akár gyors segélyként tudsz alkalmazni, ha pl. egy kisebb rándulás, vagy reggeli elalszom a nyakam típusú érzés ér, de leginkább egy életmód jellegű szemléletet kapsz, hogy mit tudsz tenni globálisan a szervezeted fizikai és mentális egészségéért alapvetően a legelemibb módon a mozgáson keresztül.