fbpx

Csípő mozgások – mozgás energia generátor

Csípőmobilitás

A csípőízületünk gömbízület révén igen változatos és nagy mozgástartományra képes. Egyik funkciója a testsúlyunk megtartása, tehát stabilitása nagyon fontos, melyet az igen jól illeszkedő ízfelszínek, továbbá erős szalagos rendszere is mutat. Azonban másik fontos tulajdonsága a helyváltoztatás, mozgás és mozgási erő transzferálása a két testfél között, azaz kiemelt a mobilitása.

Mint minden ízület tehát egyaránt fontos stabilitása és mobilitása, de a csípő esetében mégis a mobil ízület kívánalma a jelentősebb, melyet az ún. ízületről ízületre koncepció tartalmaz, mely azt mondja ki, hogy két stabil ízület komplexum között egy mobil ízület található. A csípőnek a biztonságos teljes mozgás létrejöttében rugalmasan, gyorsan kell reagálnia, nagyobb a mobilitási kívánalma.

A csípő mozgását létrehozó izmos rendszer igen széleskörű pont előbbi mozgás és energia generálás okán. Azonban ülő életmódunknak köszönhetően a mobilitás csorbát szenved a hajlító oldali izomcsoportok gyakori túlműködése, és feszítő oldali csoportok megnyúlása miatt.

Továbbá sportági ártalmak miatt bizonyos területek túlterheltté válhatnak. Lovasoknál a hajlítók nyilvánvalóan ide tartoznak. Viszont miért is kéne ellene dolgoznunk, ha azt kell használni, nem ártunk e ezzel? A kérdés jogos abban az értelemben, hogy egy sportági teljesítményhez nyilván vannak bizonyos mozdulatok melyek szükségesek, és több ismétlésben előfordulnak. Ezt valóban erősíteni, technikailag finomítani kell. DE hogy a fejlődés és teljesítmény optimalizálás töretlen legyen alapvetően szükséges a preferált terület rugalmassága, mely annak nyújtását, lazítását is feltételezi. Ellenkező esetben olyan diszbalansz alakulhat ki, mely komoly egészségügyi panaszokat is okozhat, mely biztosan teljesítmény rontó.

A csípőnél sem tudunk elmenni a core tréning mellett, mivel a csípő mozgása, vagy annak hiánya medence mozgásban képződhet le, mely az ágyéki gerinc szakasz vele mozgását fogja eredményezni. Ha ez kompenzáló mozgásként jelenik meg a merev, nem eléggé mozgékony csípő miatt, akkor gerincbántalom lesz az ár. Core tréning 5-ben a pelvicolumbális ritmus kifejtésre kerül, olvasd el!

Lazítsunk

Az ún. SMR (self-myofascial-release)henger kiválóan alkalmas lazításra. Bemelegítésben gyors hengerezés, tónusba hozott izmokkal javasolt, levezetésben pedig ellazult állapotú izmokkal lassú mozgásokkal történő lazítás javasolt.

Gyakorlatok

Alábbi fotókon a két hajlító oldali terület lazítása látszik. Az oldalsó testtartású az ún. iliotibialis szalag mentén történő lazítás. Azt tudni kell, hogy a szalagot nem lehet és főleg nem is érdemes „teljesen” kilazítani, mivel alapvető a stabilitásunkhoz. DE mivel rendkívül hajlamos túlfeszülni, főleg lovasoknál, akik a combpólyafeszítő izom (TFL_tensor fascia latae) túlmunkájával (az izom ina ebbe a szalagba „fut” bele), komolyan képesek ezt túldolgoztatni, mindenképp ráfér a lazítás. A combcsont külső bütykétől a térdízületig lehet lazítani – az ízületre már nem szabad rámenni.

A másik képen a comb elülső részének lazítása látható, mely izom 4 részből áll, és az egyenes combizomnak hívott egysége a csípőlapát elülső részéről indul. Így a hengerezés onnan a térdízületig tart – ízületre már nem szabad rámenni.

A hátsó traktusban pedig a vádli és a comb hátulsó részének lazítása szerepel. Képen csak a vádli szerepel, de ugyanebben a tartásban történik a hátsó comb is. Mindkét esetben igaz itt is, hogy ízületre nem szabad rámenni, azaz a térdhajlatba tilos, a hátsó combnál az ülőgumóig menj fel, míg a vádlinál óvatosan az Achilles-ínra lehet, de csak lassan kis terheléssel, nem kapkodva, boka ízületre már ne.

Az utolsó kép pedig a farizmok lazítását mutatja, melyek közül elsősorban a körteképű izmot igyekszünk lazítani. A core tréning 8 bejegyzésben az izom működéséről részletesen olvashatsz.

A nyújtásokat lehet izom, illetve kötőszövet oldalról is kezelni, sőt kell is az igazi rugalmasság eléréséhez. Az SMR henger is ezt a célt hivatott szolgálni.

A henger hatásairól várható majd bejegyzés.

A csípő rugalmas mozgásaihoz pedig hozok majd gyakorlatokat gondolatébresztőnek.

Addig is lazíts! 😊

 

 

BCAtraining szolgáltatási területei VÁLTOZTAK

PEST: 1141, Budapest, Zugló, Mogyoródi út 169/a Sebaj Fejlesztőközpont

BUDA: 1112, Budapest, Villányi út 22/a Mozgásszervi és ultrahang rendelő

Szolgáltatások:

Kizárólag egyéni tréningek és kezelések:

Komplex mozgásszervi állapotfelmérés

Sportrehabilitációs tréning és kezelések- Hinging rider lovas sportmozgáskorrekciós tréning is

Medical fitnesz tréningek és kezelések (megváltozott egészségi állapotúak speciális edzésprogramja és kezelései)

Fascia tréningek és kezelések

Fitmummy tréningek és kezelések (pre- és postnatális program)

TripleX tréningek és kezelések (gerinc program)

Onkológiai betegek masszázs és mozgásprogramja

On-line videótáras tréningek, és on-line egyéni tréningek továbbra is változatlanul elérhetők, illetve programba illeszthetők.

A BCAtraining sportrehabilitációs és funkcionális tréning központ a Budapest, XIII. kerületben bezárt, kizárólag székhelyként maradt fent az ingatlan, így kérem ott ne keressék termeinket, szolgáltatásainkat!

A Honlapunk az új helyzethez igazítottan átalakítás alá fog kerülni, addig is türelmét köszönjük!

Töretlenül várom egészségét öntudatosan karbantartani kívánó klienseimet az új szolgáltatási területeken!

Király-Zellei Rita

A BCAtraining sportrehabilitációs trénere