fbpx

Hinging rider lovas mozgáskorrekciós tréning alap mobilizáció ajánlásai

BOKA-CSÍPŐ-VÁLL MOBILIZÁCIÓS KOMPLEX HINGING RIDER MÓDRA ELSŐSORBAN LOVASOKNAK. A FELSOROLT HÁROM ÍZÜLET MOZGÉKONYSÁGA AZ EGYIK KULCSA AZ EGÉSZSÉGES MOZGÁSSZERVRENDSZERNEK. A MOZGÉKONYSÁGUK SZŰKÜLÉSE A NEM HASZNÁLATBÓL, A TÚLHASZNÁLATBÓL ÉS A NEM KONTROLLÁLT HASZNÁLATBÓL IS ADÓDHAT.
Ez a pár gyakorlat ugyan lovasoknak ajánlott, mivel az általam összeállított Hinging rider lovas mozgáskorrekciós program alapfeladatai közé tartozik (nem a kezdő feladatok közé ugyan), minden bemelegítésünk tartalmazza ezeket.
De ugyanígy ajánlom mindenki másnak is sportágtól, mozgásformától független, mivel konkrétan alapképességeket mutat be.
Ha neked ezekkel gondod adódik, például, mert a térded és bokád nem egy tengelyen mozog, a csípőd nem tud valamelyik síkban egyformán nyitni, ha asszimmetriát érzel, ha a gerinced nem tudod a gyakorlatok közben neutrálisan – „egyenesen” – tartani, akkor a mozgáskorrekcióval foglalkoznod kell.
Ha tökéletesen meg tudod fentieket tartani, de kis egyensúlyvesztés megfigyelhető, vagy épp nem mész „elég” mélyre, akkor a BCA-val foglalkoznod kell (balance-coordination-agility).
Ez utóbbit szoktam úgy említeni, hogy nem sokat, csak egy élet plusz egy napot, azaz ezzel mindig kell foglalkozni, mivel ha egész életedben mozgékony és egészséges akarsz lenni, akkor nem meglepő hogy ezért tenni is kell.
Ha te úgy döntesz nem teszel semmit, a szervezeted csak végrehajtja a parancsot, és nem tesz semmit, azaz szépen lassan leállít mindent, amire te azt az utasítást adtad nem kell semmit tenni. Nyilván nem rögtön öl meg, hiszen egy alapvető védelmi program is fut a parancs mellett, melyet te adtál a leállításra, de azért ne lepődj meg, ha egészséged elkezd csorbát szenvedni. Nem nem a korod miatt van, hanem a döntésed miatt.
És igen, ha mozogsz, de nem kontrolláltan az éppúgy azt üzeni, hogy nem számít, mi fog történni veled. Tartsd magad balance-ban, azaz mozgás mellett legyen meg a mobilizáció, regeneráció is, hogy utána életed jól koordinált legyen, és ügyesen ki tud használni, egyáltalán észre venni a lehetőségeid.
BCA=Balance-Coordintaion-Agility
Hinging rider lovas mozgáskorrekciós és érzékelés fejlesztő program
BCAtraining sportrehabilitációs program
1. Csípő nyitás, boka és csípő összehangjéban:

2. Csípőnyitások frontális síkban:

3. Csípőnyitások szaggitális síkban: