fbpx

Hinging rider

A Pegazus című, Magyarország magas színvonalú lovas szakmai lapja, a Magyar Lovassport Szövetség kiadványként tavaly egy cikksorozatot közölt lovasok részére sporttevékenységük kiegészítő és támogató mozgásfejlesztő írásaimból.

A megtisztelő lehetőséggel élve igyekeztem edzői, és mozgásterápiás (mozgáskorrekciós és sportrehabilitációs) tréneri szakmai tudásom tárházából a legkönnyebben megérthető, kivitelezhető és sokat próbált, bizonyított gyakorlatsorokkal segíteni a lovasok lovardán kívüli ún. “off-horse” fejlesztését.

Rendkívül fontosnak tartom, és nem győzöm eléggé hangoztatni edzettjeim körében, hogy az egyoldalú mozgás is éppoly megterhelő a szervezetnek, mint az inaktív életmód.

Igazából minden szervezetnek szüksége van a pihenésre – regenerációra -, és terhelésre. A terhelés változatossága sokféle ingerre történő gyors válaszadás képességét fejleszti, míg az ismétléses terhelés adott technikai ismeret mélyítését, és biztos tudását fejleszti. Igen mindkettőre szükség van. És igen a harmadikra is, azaz a pihenésre, regenerációra is, hogy az edzés terhelések képesek legyenek adaptálódni.

A cikksorozat első része egy bemutatkozás volt, mely a képeken olvashatók:

Forrás: Pegazus 2018. február XIV. évfolyam 2. szám – a cikk változatlan formában közölt

Fotókat készítette: Somogyvári Anett

A cikk PDF formátumban itt megtekinthető.