fbpx

Swing – avagy az erőgenerátor

Csípő, mint erőgenerátor

A csípő erőgenerátor szerepe már korábbi bejegyzésben is kifejtésre került, akkor a csípő mobilitásának fejlesztésével kapcsolatban.

A mobilitás gyakorlásával, és elérésével a csípő domináns funkcionális gyakorlatok tanulása, alkalmazása, majd sportba való adaptálása következik.

Az alábbi gyakorlat egy lendületet kihasználó robbanékonyságot fejlesztő gyakorlat. Ehhez a technika fejlesztése előtt már szükséges a csípő erőfejlesztése is, egyébként könnyen sérülést okozhat a pelvicolumbális ritmus működésébe kerülő funkció probléma okán.

Kivitelezése:

  1. Vállszélességnél kicsit szélesebb terpeszben, előremutató lábfejekkel állj meg. A súly előtted helyezkedik el.
  2. Csípő hátrafelé indításával szabályos döntéssel nyúlj határozottan a súlyhoz, majd a súlyt azonnal a lábak közé lendítve előrefelé néző tekintettel a farizmokat és core területet aktiválva, kilégzéssel indítsd meg a súlyt előrefelé.
  3. A súly a csípőből eredő erő energiájával lendül, karnak csak passzív szerepe van, nincs benne karemelés.
  4. A test a végponton teljesen egyenes, mellkas nyit, vállöv zár, core aktiválva, farizom feszes, a térdek nyújtva.
  5. A gravitáció a súlyt elkezdi húzni lefelé, ezt követed a szabályos döntéssel, de nem a startpozíció mélységéig, hanem ugyanúgy a lábak közé lendítve a súlyt. A folyamatosan fenntartott lendületet használva a gyakorlatban a kívánt ismétlésszám, vagy időtartam végéig.

Haladó gyakorlat.

Csak akkor végezd ha ismered a kivitelezését.

Lovaglás

Lovasok a folyamatos csípő nyitás-zárás technikájához tudják egyrészt fejlesztő gyakorlatként használni.

Cavaletti vagy ugrómunkában, illetve könnyített üléses idomításban, tereplovaglásban pedig a súlypontemelkedéshez szükséges lendület generálásában segíti a lovast munkájához.

Lovasok számára a kéz független csípő, és testsúlyterheléshez kiváló neuromuszkuláris fejlesztő.

A gyakorlatot mindenki saját felelősségére végzi. A gyakorlat haladó szintű, azaz megfelelő fizikális és technikai tudást igénylő gyakorlat, ha nem végezted eddig keress fel egy edzőt, aki megtanítja azt! A gyakorlatot egészséges sportolóknak ajánlom.