fbpx

Fascia training

Fascia tréning

A fascia tréning a sportági szemléletben a 2010-es években indult úttörő útjára. Az erő, kardió, koordináció és core tréningek palettája mellé felkerült ez az új szemlélet is. Természetesen először az élsport látta igazán hasznát, a kutatások, és a megfelelő támogatások hatására.

Újdonság, vagy más szemszög?

Alaptézise, hogy nem helyettesíti a többi összetevőt, nem kell semmi olyan újdonságra számítani, amit eddig a világ nem látott, hanem egy átalakításról, szemlélet formálásról van szó inkább. A tudományos kutatások sokoldalúsága, és mennyisége miatt, nagyobb tudás birtokába kerültünk, így ezt a tudást is be kell építeni immár tudatosan a tréningek világába.

A korábban jó érzékkel megáldott edzők tudták tanítványaikat magas szintre vinni, ők azok akik valahol ösztönösen megérezték a most már tudományos alapossággal is alkalmazható, tervezhető terminológiát, melyre az emberi szervezet kiváló teljesítménnyel reagált.

Tehát a fascia hatása eddig is volt, és dolgozott, nem most nőtt bele az emberi szervezetbe (vigyázat irónia), sőt tudtak is róla a szakemberek, csak a jelentőségével, és hatásmechanizmusával nem voltak annyira tisztában, mint most. Azonban még így is rejteget magában még több és több lehetőséget, melyet a jelenleg is zajló folyamatos kutatások igyekeznek feltérképezni.

De mi is a fascia tréning célja, lehetőségei?

A fascia a teljes testet behálózó kötőszövetes háló, mely összekapcsol és elhatárol szerveket, egységeket több rétegben. Formál és támasztékot ad, a vér-, nyirokerek és az idegek vázát adja. Minden kötőszövetet immár fascia kategóriába sorolnak, tehát ami nyújtható struktúra, rostos és kollagén tartalmú: így az izompólyák, szalagok, inak, ízületi tokok is.

Így érzékelhető tehát, hogy célja a rugalmas, és akadálymentes mozgás biztosítása, de egyben stabilitás megléte mellett, hiszen a biztonságos mozgásban a túlnyúlás éppúgy sérülést eredményezhet. Területei elsősorban 3 nagy lehetőséget jelent:

  1. élsportban teljesítmény optimalizálás,
  2. szabadidő és fittségi sportban kiegyensúlyozott egészség támogatást nyújt, a teljesítmény jelentős javítása mellett,
  3. továbbá a rehabilitációban és az időskori tréningekbe építve azok hatását növelve, rehabilitáció idejét rövidíteni lehet általa.

A fascia tréninget önmagában is lehet alkalmazni, ekkor max 1-2 alkalommal hetente, illetve lehet adott edzésekbe tudatosan beépíteni egy-egy feladat, vagy részegységként, az adott sportoló céljainak, állapotának megfelelően.

De mire reagál a fascia edzés közben?

Alapvetően mindenre reagál, hiszen a fascia él, és minden mozgásban részt vesz. Azaz minden ingerre reagál, és ahhoz alkalmazkodik. Tehát nagyon fontos a megfelelő inger adása. De mi a megfelelő akkor? Itt jön az attól függ válasz, de hogy ne őrjítsek meg mindenkit, a lényege, hogy a fascia életképességét és a regenerációban betöltött szerepét úgy tudja ellátni, ha szabadon tud mozogni, és folyamatosan életben van. Azaz megfelelő inger alapvetően maga a mozgás, azaz mozgás szegény életmódhoz igazodva összefilcesedik, használhatatlanná válik

Tensegrity modell – rugalmas fascia bármely irányba mozdul a teljes testre ható komplex részeként hatással van távolabbi területekre is

durva, és rendkívül leegyszerűsített kifejezéssel. A mozgás esetén felmerülnek már a célok egy adott sportmozgást illetően, de ha általánosságban egészséget alapul nézve vizsgáljuk szintén rendkívül leegyszerűsítve lehet azt mondani, hogy sok irányú, több vektor mentén létrejövő, adott ízületi komplexumok mozgás rendszerének figyelembevételével történő dinamikus nyújtóhatású hintázó, rugózó mozgások, illetve „feszes” ízületekkel végzett keményebb katapult ugrások, szökkenések.

Állóképességi, és erőedzésbe éppúgy beépíthető a céltól függő adagolással. Egyetlen olyan alapszabály van, ami mindent felülír, fájdalom határon belül történik az impulzus adás.

Eredménye:

Fascia tréningek hatására

  • javul a szövetek tápanyag ellátottsága,
  • javul a kollagén szintézis,
  • javul az ízületek mozgástartománya,
  • stabilabbá válik a mozgás biztonsága,
  • a testérzékelés rendkívüli mértékben javulhat.
  • Fájdalom csökkentő szerepe is van, amennyiben a fájdalom miofasciális eredetű, mivel ekkor a testérzékelés a fájdalmas területen romlik, a tréning hatására elkezd az érzékelés javulni, így a fájdalom is csökken.
  • Rehabilitációban hagyományos, és fascia terápiákkal egybekötve elképesztően jó eredményeket lehet elérni.

Fontos, hogy adagolása, tervezése tudatosságot igényel, nem tévesztendő össze a céltalan rángatással, illetve ugrálással iszonyú magas pulzusszámon.

Pár gyakorlat bemutatása a videóban, melyek lágyabb technikát alkalmazó gyakorlatok, és beépíthetők edzésprogramba. Figyelem, nem fájhat!!! Amennyiben gondot okoz a gyakorlat kivitelezése azonnal függeszd fel annak végzését, és kérj szakembertől személyes tanácsot! Mindenki saját felelősségére végzi a gyakorlatokat!

Kérdéssel bátran keress: bcatraining.hu

bcatrainingrita@gmail.com