fbpx

Váll szabadsága

A váll szabadsága

Vállízületünk gömbízület, összetett, változatos és nagy mozgástartományban képes mozogni. Ennek okán könnyen sérülhet. Váll ízület a felkarcsont és a lapocka találkozása, izmos összeköttetése jelentős, és rendkívül okos rendszerben támogatja a karmozgásokat. Azonban a sokat emlegetett ülő életmód ártalmai a vállat is elérik, mivel a sok lefelé nézés (számítógép, telefon használat), az előrefelé történő karmozgások, helyzetek túlsúlya (autóvezetés pl., bármilyen kézzel végzett tevékenység magunk előtt történik) együttesen a vállmozgás beszűkülését okozhatja.

Vállízület mobil ízület melyet a vállöv stabilitása támogat. Vállövnek a lapockát is a lapocka mozgást létrehozó és támogató izmos, kötőszövetes elemeket tekintjük. A lapocka instabil helyzetét a háti gerinc szakasz merevsége, immobil helyzete is okozhatja, és ezzel meg is van az ördögi kör.

A váll egészségéért tehát a háti gerinc mobilizálása és a vállöv stabilizálása szükséges, továbbá a kar mozgások teljes tartományban történő mozgatása kívánalom. Mivel hétköznapi tevékenységeink során alapvetően az előre (flexiós) történő mozgás egy kis részét használjuk, érthető miért lenne fontos sportolni, tudatosan a többi mozgást, és tartományt is megcélozni.

Sportmozgások biztonságos létrejöttéhez is alapvető szükséglet a teljes mozgástartomány megléte, melyet korrekciós gyakorlatokkal bemelegítésben, nyújtásban, illetve kifejezett programként is alkalmazhat a sportoló.

A háti gerinc mobilitására a mellkas nyitó gyakorlatok és rotációs mozgások mellett kiválóan alkalmasak a légzőgyakorlatok. A légzés kapacitását meghatározza a thorakális gerinc állapota is, és a légzés minősége hat a gerincre is, tehát ez egy egymást támogató komplex rendszer, mint általában minden a szervezetünkben.

Légzésünkkel befolyásolni tudjuk anyagcserénket, vitálkapacitásunkat, idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus egyensúlyát, pulzusunkat, tehát összességében a teljes élettani folyamtrendszert. Jelentősége óriási. Légzés technika, és tréning többféle lehet a céltól függően. Más légzés technikára van szükség egy kitartott jóga póz elérésben, mint az erőemelésben, vagy felkészülni egy előadásra, vagy épp az esti lefekvéshez készülődvén. Ami azonban azonos, hogy a tüdő kapacitás határainak kitolása, fejlesztése történjen, minél nagyobb légzőfelület használatával.

Váll, és háti gerinc mobilizálására, lapocka stabilizálására gyakorlatok a következő bejegyzésekben várhatók.